Ιαπωνία: Αποζημιώσεις στους επιζήσαντες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 12:49
UPD:12:50
A- A A+

Η Ιαπωνία πρέπει να καταβάλλει αποζημιώσεις σε δεκάδες Νοτιο-Κορεάτες οι οποίοι επέζησαν από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, οριστικοποιώντας μια τέτοια απόφαση για πρώτη φορά, όπως μετέδωσαν το μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση αναφέρει ότι η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλλει η κυβέρνηση της χώρας είναι συνολικά 48 εκατ. γιέν (415.900 δολ.) για τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε 40 Νοτιο-Κορεάτες οι οποίοι δέχθηκαν ακτινοβολία την ώρα που έκαναν καταναγκαστικά έργα σε εργοστάσια, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει, αλλά οι συγγενείς τους συνέχισαν να επιδιώκουν τη δικαστική δικαίωση.

Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι ήταν παράνομο για την κυβέρνηση να αρνηθεί την καταβολή ιατρικών επιδομάτων στους επιζήσαντες της ατομικής βόμβας.

Περίπου 5.000 θύματα της ατομικής βόμβας που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945, ζουν εκτός Ιαπωνίας, οι περισσότεροι από αυτούς στη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα.

Πολλοί Κορεάτες στρατολογήθηκαν από την Ιαπωνία, πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε καταναγκαστικά έργα στην Ιαπωνία, την Μαντσουρία και τη Ρωσική Απω Ανατολή. Η Ιαπωνία κατείχε την Κορεατική Χερσόνησο από το 1910 έως το 1945.

Τα θύματα που ζουν στην Ιαπωνία, Ιάπωνες και αλλοδαποί, έχουν λάβει ιατρική αποζημίωση από την κυβέρνηση της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή