Η πανδημία «χτυπά» ευρωπαϊκά διαστημόπλοια

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 14:23
UPD:15:47
NASA/JPL-Caltech
A- A A+

Την απόφαση να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό που εργάζεται στο κέντρο ελέγχου αποστολών του, στον Ντάρμσταντ της Γερμανίας, έλαβε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η νέα αυτή εξέλιξη περιλαμβάνει την προσωρινή παύση της λειτουργίας των οργάνων και της συλλογής δεδομένων σε τέσσερις επιστημονικές αποστολές στο ηλιακό σύστημα, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός στόλου 21 σκαφών που πετούν υπό την επίβλεψη του ESOC (European Space Operations Centre) στο Ντάρμσταντ.

Όπως τονίζει ο ΕΟΔ σε ανακοίνωσή του, ελήφθησαν νωρίς μέτρα, με την πλειονότητα του προσωπικού του να εργάζεται εξ αποστάσεως για περίπου δύο εβδομάδες. Στις εγκαταστάσεις του Οργανισού ανά την Ευρώπη βρίσκεται μονάχα προσωπικό που έχει να κάνει με κρίσιμες εργασίες, που περιλαμβάνουν τη διατήρηση της λειτουργίας των σκαφών σε πραγματικό χρόνο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και το πρώτο θετικό αποτέλεσμα για COVID-19 στο προσωπικό του ESOC οδήγησαν σε αυτά τα νέα μέτρα. «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία του προσωπικού μας, και ως εκ τούτου θα μειώσουμε τη δραστηριότητα σε κάποιες από τις επιστημονικές μας αποστολές, ειδικά σε διαπλανητικά σκάφη, που αυτή τη στιγμή απαιτούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού στις εγκαταστάσεις» είπε ο Ρολφ Ντένσινγκ, διευθυντής επιχειρήσεων του ΕΟΔ. «Αυτά έχουν σταθερές τροχιές και μακρές διάρκειες αποστολής, οπότε η απενεργοποίηση των επιστημονικών τους οργάνων και το πέρασμά τους σε μια, σε μεγάλο βαθμό άνευ επίβλεψης, ασφαλή κατάσταση για μια συγκεκριμένη περίοδο, θα έχει αμελητέα επίδραση στις συνολικές επιδόσεις των αποστολών».

Μεταξύ των αποστολών που επηρεάζονται είναι τα Cluster, ExoMars Trace Gas Orbiter, Mars Express και το πρόσφατο Solar Orbiter.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά η σωστή. Η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων, και ξέρω πως όλοι μας στην επιστημονική κοινότητα κατανοούν γιατί αυτό είναι απαραίτητο» είπε ο διευθυντής Επιστημών του ΕΟΔ, Γκίντερ Χάσινγκερ.

Προτεινόμενα για εσάς