Να προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο ζητούν από την Τουρκία οι αντάρτες του PKK

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 14:32
A- A A+

Να προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του Κουρδικού ζητά από την Τουρκία ηγετικό στέλεχος των Κούρδων ανταρτών, σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Καλώ την Τουρκία να επιδείξει θάρρος και να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος αυτού» δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν Τσαντερτσί, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που συναντήθηκε με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στα όρη του Καντίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μια ημέρα πριν από την σύγκληση της περιφερειακής διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών του Ιράκ και των γειτονικών του χωρών, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των χωρών της Ομάδας των 8.

«Εχουμε λάβει όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά μέσα (σε περίπτωση τουρκικής διασυνοριακής επιχείρησης) και όλοι οι Κούρδοι σε ολόκληρο τον κόσμο θα βρίσκονται στο πλευρό μας» προειδοποίησε ο Τσαντερτσί, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα απομονωθεί στη διεθνή σκηνή, εάν εισβάλει στο βόρειο Ιράκ.

«Μια τουρκική επίθεση θα έχει ως στόχο να καταστρέψει το πείραμα του αυτόνομου Κουρδιστάν που πραγματοποιείται στο νότιο τμήμα του Κουρδιστάν» είπε ο εκπρόσωπος του PKK.

«Καλώ την Τουρκία να μην επιτεθεί εναντίον του PKK και να ενεργήσει με τη λογική. Δεν επιτεθήκαμε εναντίον της και έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός. Καλώ την Τουρκία να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Κούρδων, τα εθνικά, τα πολιτιστικά, τα γλωσσικά και πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και την ελευθερία της έκφρασης, να απελευθερώσει τον ηγέτη μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν που κρατείται υπό αυστηρές συνθήκες» συνέχισε ο εκπρόσωπος του PKK.

«Με τον τρόπο αυτόν, βήμα- βήμα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόοδο και να βρούμε λύση στα προβλήματά μας, και να μην προσφύγουμε στη στρατιωτική βία, η οποία δεν ήταν ποτέ επιτυχημένη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή