25η Μαρτίου στην εποχή του lockdown

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 10:30
UPD:26/03/2020 20:30
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Της Αλεξίας Σωτηρίου
[email protected]

Με την πανδημία να επελαύνει απειλητικά ανά την υφήλιο βάζοντας στον «πάγο» το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας η συζήτηση περί παρελάσεων ίσως μοιάζει με πολυτέλεια. Η μη διεξαγωγή τους όμως είναι μία ακόμη υπόμνηση για το καίριο πλήγμα που επέφερε ο ιός στην καθημερινότητα, αναδιατάσσοντας κατ' επέκταση και την ατζέντα της επικαιρότητας.

Προσφιλές θέμα για τα ΜΜΕ και πεδίο πρόσφορο για ιδεολογικές αντεγκλήσεις, οι  παρελάσεις τροφοδοτούσαν ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια τη δημόσια συζήτηση. Από τους προπηλακισμούς επισήμων στα χρόνια των μνημονίων μέχρι τις αποδοκιμασίες πολιτικών με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των μέσων και έδιναν τροφή για δημόσιες αντιπαραθέσεις. Από τη μία οι υπέρμαχοι του θεσμού έβρισκαν στις παρελάσεις μια ευκαιρία εθνικής ανάτασης και τόνωσης της εθνικής συνείδησης, από την άλλη οι πολέμιοί τους τις αποκήρυσσαν ως αναχρονιστικό θεσμό και μιλιταριστικό κατάλοιπο.

Από τη συζήτηση δεν έλειπε και η πολεμική για το ποιος πρέπει να κρατάει τη σημαία, οι αντιπαραθέσεις περί αρίστων και κληρώσεων για τους σημαιοφόρους. Μακριά από πατριδοκαπηλίες ή γενικευμένους αφορισμούς, με όποια πλευρά και να συντάσσεται κανείς, δεν μπορεί παρά να συμφωνεί πως η απόδοση τιμών στους αγώνες των προγόνων και η ιστορική μνήμη είναι πάνω από συμβολισμούς και εμβατήρια.

Φέτος τα φωτογραφικά στιγμιότυπα με τους στοιχισμένους - άλλοτε με μεγαλύτερη κι άλλοτε με μικρότερη επιτυχία - σχηματισμούς των παρελάσεων θα απουσιάζουν από τα δελτία ειδήσεων, τα σαλόνια των εφημερίδων και τις σελίδες του διαδικτύου. Ο ιός μας στέρησε ακόμη και αυτό το δικαίωμα του «συγχρωτισμού» απόψεων για τη χρησιμότητα ή μη του θεσμού.

Ο φετινός - χωρίς τυμπανοκρουσίες - εορτασμός της εθνικής επετείου ίσως αποτελέσει για κάποιους ένα έναυσμα περισυλλογής και επανανοηματοδότησης. Αναμφίβολα τη σημαία θα κρατήσουν φέτος δικαιωματικά οι ήρωες της «όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα», όπως τους αποκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά της: οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με τον νέο εχθρό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή