Ικανοποιημένοι από την πρώτη συνάντηση οι κ.κ.Νίμιτς και Βασιλάκης

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 18:13
UPD:20:00
A- A A+

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Νέα Υόρκη η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδος και ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, καθορίστηκε η μεθοδολογία βάσει της οποίας θα προσεγγιστεί η διπραγμάτευση επί του ζητήματος.

Τόσο ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων ΕΘνών, Μάθιου Νίμιτς, όσο και ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πρώτη αυτή συνάντηση, με τον Αμερικανό διπλωμάτη να κάνει λόγο για νέα κριτήρια όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ.

«Κατά τη συνάντησή μας ο πρέσβης κ. Βασιλάκης παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησής του και ο πρέσβης κ. Ντίμιτροφ παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησής του, και οι δυο με σεβασμό στη διαφορά σε σχέση με το όνομα και τα σχετικά θέματα» δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

Πρόσθεσε δε πως προέτρεψε τις δύο πλευρές να εξετάσουν όλες τις πιθανότητες ώστε η λύση σε αυτή τη διαμάχη να εξευρεθεί μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. «Πιστεύω ότι η λύση σε ένα ζήτημα το οποίο χωρίζει δυο γειτονικές χώρες είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και θα συμβάλει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο «κοντινό μέλλον» θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για επαφές με τις δυο κυβερνήσεις.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέντρο Αγκραμούντ, δήλωσε ότι μετά τις επισκέψεις του στις δύο χώρες (Ελλάδα και ΠΓΔΜ), εκτίμησή του είναι ότι αναμένουν θετική λύση. Σημειώνεται ότι ο κ. Αγκραμούντ ετοιμάζει έκθεση για την προσωρινή ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή