Προσχέδιο Νίμιτς για μια έντιμη λύση

«Πιο εντατικός αλλά όχι σύντομος ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό»
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 21:56
UPD:21:58
A- A A+

Έντιμη χαρακτήρισε ο Έλληνας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ και τον Μάθιου Νίμιτς, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε, η συνάντηση έγινε «σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα», σημειώνοντας ότι «η κάθε πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, τις οποίες γνωρίζετε».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, «η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει κίνητρο και για τις δύο πλευρές να σκεφτούν και να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους στο μέλλον».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύμπτωση απόψεων, το σίγουρο όμως είναι ότι και οι δύο επιθυμούμε την εύρεση μια κοινά αποδεκτής λύσης».

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντίμιτροφ επανέλαβε πως η χώρα του θα επιμείνει στη θέση της για το όνομα, καθώς, όπως είπε, «έχουμε το δικαίωμα το συνταγματικό μας όνομα να χρησιμοποιείται διεθνώς».

Επίσης, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικείμενη επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι σύμμαχος των Σκοπίων και επιθυμούμε καλές σχέσεις μαζί της γι αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την τελευταία διαφορά που μας έχει απομείνει».

Από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο καθορίστηκε η μεθοδολογία βάσει της οποίας θα προσεγγιστεί η διαπραγμάτευση επί του ζητήματος. Ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έδωσε προτάσεις κριτηρίων για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Όπως δήλωσε ο κ. Νίμιτς, προέτρεψε τις δύο πλευρές να εξετάσουν όλες τις πιθανότητες ώστε η λύση σε αυτή τη διαμάχη να εξευρεθεί μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. «Πιστεύω ότι η λύση σε ένα ζήτημα το οποίο χωρίζει δυο γειτονικές χώρες είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και θα συμβάλει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια» είπε ο κ. Νίμιτς.

«Σε μια προσπάθεια παροχής βοήθειας και στις δυο πλευρές για την εξεύρεση λύσης, έκανα κάποιες εισηγήσεις με τη μορφή ενός προσχεδίου για να το εξετάσουν ως βάση για μια έντιμη και δίκαιη λύση. Κάλεσα τους δύο πρέσβεις να μεταφέρουν αυτές τις εισηγήσεις στις κυβερνήσεις τους οι οποίες θα πρέπει να τις μελετήσουν» πρόσθεσε.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο «κοντινό μέλλον» θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για επαφές με τις δυο κυβερνήσεις.

Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου

Για κύκλο διαπραγματεύσεων που θα είναι πιο εντατικός από τους προηγούμενους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και σύντομος, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Όπως είπε, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα, η Ελλάδα έχει επικοδομητική διάθεση, «φοβάμαι ότι δεν είναι ίδια η στάση και της άλλης πλευράς, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά είναι δεκτική σε κάθε πρόταση που θα βοηθούσε τη λύση, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια είπε πως «μπορούμε να μιλάμε με όρους εβδομάδων και όχι μηνών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή