O γερμανικός στρατός στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 15:47
UPD:15:57
REUTERS/Axel Schmidt
A- A A+

«Εμείς υπηρετούμε τη Γερμανία» είναι το σλόγκαν, με το οποίο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός (Μπούντεσβερ) προσπαθεί να προσελκύσει εφέδρους στο στράτευμα. Το ίδιο σλόγκαν είναι αυτή την εποχή και το σύνθημα της υπουργού Άμυνας Αναγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ στη μάχη κατά του κορωνοϊού στη χώρα.

Λογιστική υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές, ζητήματα ασφαλείας, είναι μερικές μόνο από τις ευθύνες που επωμίζονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας απηύθυνε έκκληση σε στρατιώτες και εφέδρους να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ καθιστά ωστόσο σαφές ότι «η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι αγώνας δρόμου» και πως ο στρατός «θα συμβάλει μόνο όταν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στο έργο τους». Σε περίπτωση δηλαδή που καταρρεύσει ο ανεφοδιασμός με ιατρικά μηχανήματα, προστατευτικά ρούχα ή είδη πρώτης βοήθειας τότε θα σημάνει η ώρα του στρατού, δήλωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Ο γερμανικός στρατός μετρά σήμερα περισσότερους από 180.000 άνδρες και γυναίκες. Περίπου οι 115.000 ανήκουν στην Ομοσπονδία Εφέδρων, είναι δηλαδή πολίτες με στρατιωτική εκπαίδευση. Η υπουργός Άμυνας ωστόσο αφήνει ανοιχτό πόσοι στρατιώτες θα λάβουν τελικά μέρος στις ειδικές επιχειρήσεις αν παραστεί ανάγκη.

Ρόλο αναλαμβάνουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ο ειδικός σε ζητήματα Μπούντεσβερ Τόμας Βίγκονλτ προειδοποιεί για υπερβολικές προσδοκίες. Μιλώντας στην DW τονίζει ότι ουδείς περιμένει να συμμετάσχουν στη μάχη του ιού και οι 180.000 στρατιώτες. Η αντιμετώπιση της κατάστασης επιβάλλει περισσότερο την παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού, εκτιμά ο Γερμανικός ειδικός.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν το «παρών» όταν ήδη τον Ιανουάριο η πολεμική αεροπορία ανέλαβε τον επαναπατρισμό πολλών Γερμανών από την κινεζική πόλη Βουχάν. Την περασμένη Τετάρτη, 50 άνδρες του γερμανικού στρατού μεταφέρθηκαν στην Σαξονία για να εφοδιάσουν με κουβέρτες, φαγητά και αναψυκτικά τους επιβάτες οχημάτων και αυτοκινήτων που περίμεναν σε ουρές χιλιομέτρων στα γερμανοπολωνικά σύνορα μετά την απόφαση της Βαρσοβίας για εξονυχιστικούς ελέγχους λόγω κορωνοϊού.

Στην καταπολέμηση του κορωνοϊού εξέχοντα ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας, στα οποία εδώ και μέρες δεν περιθάλπονται μόνο στρατιώτες, αλλά και πολίτες που προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό. Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει, με τη συνδρομή της Μπούντεσβερ, τη δημιουργία κλινικής 1.000 θέσεων σε εκθεσιακό χώρο της πρωτεύουσας για την περίθαλψη ατόμων με διαγνωσμένο κορωνοϊό. Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, τα αιτήματα στη Γερμανία για τη συνδρομή του στρατού στην αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάσταση αγγίζουν τα 50.

Παρέμβαση Μπούντεσβερ μόνο «σε περίπτωση πολέμου ή εντάσεων»

Η παρέμβαση του γερμανικού στρατού στο εσωτερικό δεν είναι ωστόσο εύκολη υπόθεση στη Γερμανία. Το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει με τον πλέον σαφή τρόπο τη συνδρομή της Μπούντεσβερ μόνο «σε περίπτωση πολέμου ή εντάσεων».

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος οι αρμοδιότητες αστυνομίας και στρατού είναι απολύτως διακριτές. Η Μπούντεσβερ υπερασπίζει τη χώρα από εξωτερικούς κινδύνους και η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια στο εσωτερικό. Οι μόνες εξαιρέσεις που προβλέπονται στο γερμανικό Σύνταγμα είναι «περιπτώσεις καταστροφών και καταστάσεις ανάγκης στο εσωτερικό». Παρά τους όποιους περιορισμούς ωστόσο η Αναγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ είναι αισιόδοξη ότι ο γερμανικός στρατός θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κι ας έχει χτυπηθεί και ο ίδιος από τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σχεδόν 400 ύποπτα κρούσματα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 52.

Φόλκερ Βίτινγκ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή