Ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα για άρση της άδειας λειτουργίας των ΚΕΣ

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 12:14
A- A A+

Η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, με δύο παραμέτρους: Αφ’ ενός με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος που υποχρεώνει την Ελλάδα να προσαρμόζει το δίκαιό της στο ευρωπαϊκό αντίστοιχο, αλλά και με το δικαίωμά της να χαράσσει εθνική πολιτική στο χώρο της Παιδείας.

Αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, απορρίπτοντας την πρόταση του τελευταίου να αρθεί η άδεια λειτουργίας των ΚΕΣ που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια.

«Η Πολιτεία οφείλει να εναρμονίσει το εθνικό θεσμικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό και αφετέρου να αντιμετωπίσει την άναρχη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σχεδιάζουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και προετοιμάζουμε ένα μελετημένο σχέδιο αδειοδότησης και ελέγχου τους, καθώς δεν είναι δυνατόν να πιστοποιούνται τα εκπαιδευτήρια ως εμπορικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κος Καραμανλής.

«Σας είναι τόσο δύσκολο να μιλήσετε για το άρθρο 16; Μας είπατε ότι με το άρθρο 28 μπορούμε να παρακάμψουμε το άρθρο 16 χωρίς να το αναθεωρήσουμε», παρατήρησε απαντώντας ο Αλέκος Αλαβάνος.

«Υπάρχει όντως η οδηγία της Ε.Ε. περί εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν τα ΚΕΣ, να παίρνουν την τελευταία χρονιά τον πανεπιστημιακό τίτλο, να παραβιάζεται το Σύνταγμα και το άρθρο 16. Το πρόβλημα αυτό επιλύεται: Ο μόνος τρόπος είναι να αρθεί η άδεια λειτουργίας των ΚΕΣ που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με τα πανεπιστήμια. Αν γίνει αυτό, και το άρθρο 16 στηρίζεται, αλλά και η οδηγία μπορεί να λειτουργεί - γιατί δεν θα μας δημιουργεί προβλήματα, παρά μόνον για όσους έχουν υπάρξει απόφοιτοι των ΚΕΣ», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση που κάνετε, ισοδυναμεί με άρνηση της πραγματικότητας» ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός. «Αν αρνούμαστε την πραγματικότητα, μπορεί να γινόμαστε σε κάποιους πρόσκαιρα ευχάριστοι αλλά δεν γινόμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Εμείς ζητούμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να προστατεύσουμε τον πυρήνα του άρθρου 16 για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και όχι για να σερνόμαστε πίσω από το ευρωπαϊκό δίκαιο με υπεκφυγές».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή