Αυτοσυγκράτηση ζήτησε από την Αγκυρα ο Κ.Καραμανλής

Γ.Καρατζαφέρης: «Στο β.Ιράκ επαναλαμβάνεται ένας "νέος Αττίλας"»
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 13:33
A- A A+

«Επιδιώκουμε τη βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, γιατί έχουμε την πεποίθηση τι μια ευρωπαϊκή Τουρκία ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντα και του λαού της και των γειτόνων της».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρη για τη στάση της Ελλάδος έναντι του ενδεχόμενου στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στο β. Ιράκ.

«Θέλουμε να είναι ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης και σταθερότητας. Το αν η Τουρκία μπορεί, ή αν θα ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα, τις προϋποθέσεις, τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι που βαρύνει την ίδια και οφείλει να το αποδείξει η ίδια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κάλεσε την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στο ζήτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ: «Ο σεβασμός για την κυριαρχία και ανεξαρτησία ενός κράτους είναι απαράβατη αρχή και κανένα άλλο κράτος δεν μπορεί να τη παραβιάζει. Η Ελλάδα συμβάλλει τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την εξομάλυνση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και επιμένει στην διπλωματική λύση των προβλημάτων», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι στο β.Ιράκ επαναλαμβάνεται ένας «νέος Αττίλας», με τους ίδιους πρωταγωνιστές

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους «γκανγκστερισμούς», εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με την ευκολία που αποδίδουν στις θέσεις που αναπτύσσουν περί «τρομοκρατίας», οι μεγάλες δυνάμεις.

«Δηλαδή οι λαοί που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους είναι τρομοκράτες; Ο Οτσαλάν ήταν τρομοκράτης; Αυτό που βλέπω είναι οι ΗΠΑ να σπρώχνουν τη Τουρκία ενώ ανερυθρύαστα ο αρμόδιος ευρωπαϊκός Επίτροπος μίλησε για ανάπτυξη δυνάμεων της ¶γκυρας στο Βόρειο Ιράκ. Αυτό όμως που κάνει η Τουρκία σε βάρος ενός ανεξάρτητου κράτους είναι το ίδιο με αυτό που έκανε στην Κύπρο το ίδιο που κάνει με την Ελλάδα. Εκεί έχουμε χερσαίες παραβιάσεις, στη χώρα μας έχουμε εναέριες παραβιάσεις. Επαναλαμβάνεται ένας νέος Αττίλας στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε άλλους γκανγκστερισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καρατζαφέρης.

«Λαοί τρομοκράτες δεν υπάρχουν. Μεμονωμένοι τρομοκράτες υπάρχουν. Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά την πολιτική ειρήνης, αρχών, καλής γειτονίας που βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», ανταπάντησε ο Κώστας Καραμανλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή