Ε.Ε.: Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 12:22
UPD:12:28
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προσχέδιο ομόφωνης απόφασης των 27 μελών-κρατών, στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters και το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Τα δύο βαλκανικά κράτη είδαν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, καθώς η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν τις αντιρρήσεις τους για την ένταξη νέων μελών σε μία εποχή που η συνοχή της Ένωσης περνάει κρίση λόγω του Brexit.

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, το Παρίσι και η Χάγη έχουν κάμψει τις αντιρρήσεις τους, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει καταστεί μετά την Κίνα επίκεντρο του πανδημίας του κορωνοϊού.  

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Αθήνα έχει δώσει την έγκρισή της αφότου στο τελευταίο προσχέδιο περιλαμβάνεται ισχυρότερη γλώσσα για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Εφόσον καμία χώρα δεν προβάλει αντιρρήσεις, η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί επίσημα εντός της εβδομάδας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή