Ελευθερία κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2007 τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες, με εξαίρεση τον τομέα της απασχόλησης: εδώ, οι χώρες-μέλη μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς στους υπηκόους των νέων μελών για διάστημα έως επτά ετών. «Οι πολίτες της Ενωσης», αναφέρεται στην οδηγία με ημερομηνία 29 Απριλίου 2004, «έχουν δικαίωμα να μένουν στο έδαφος μιας άλλης χώρας για διάστημα έως τριών μηνών, με μοναδική προϋπόθεση να έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο». Δεν πρέπει όμως να αποτελούν «δυσανάλογα μεγάλο βάρος» για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αυτού του κράτους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει είτε να εργάζονται, είτε να έχουν επαρκείς πόρους και ασφάλεια υγείας. Επιπλέον, οι χώρες-μέλη μπορούν να περιορίζουν την ελευθερία κυκλοφορίας και εγκατάστασης ενός ευρωπαίου πολίτη για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας.
Εισαγόμενη παραβατικότητα στην Ιταλία Πεντακόσιες εξήντα χιλιάδες: τόσοι είναι οι Ρουμάνοι στην Ιταλία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινότητα ξένων στην Ιταλία. Οι 100.000 από αυτούς έχουν φτάσει από την 1η Ιανουαρίου 2007 και έχουν εγκατασταθεί στην πλειοψηφία τους στα προάστια των πόλεων.
«H Ρώμη ήταν η πιο ασφαλής πρωτεύουσα της Ευρώπης πριν από την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο δήμαρχος Βάλτερ Βελτρόνι (φωτογραφία), αποδίδοντας στους υπηκόους αυτής της χώρας τα τρία τέταρτα των εγκλημάτων που διαπράττονται στην πρωτεύουσα.
«Ο ρουμανικός κίνδυνος» στον οποίο αναφέρθηκε ο νέος ισχυρός άνδρας της ιταλικής κεντροαριστεράς δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της αστυνομίας: από τους 10.500 υπόπτους που συνελήφθησαν από την αρχή του χρόνου στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι 7.300 ήταν ξένοι, και από αυτούς οι 6.000 ήταν Ρουμάνοι. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι 5.000 από τους τελευταίους ανταποκρίνονται στα κριτήρια απέλασης που ορίζει το νέο διάταγμα.
«Aπέναντι σε ζώα, απαντάς με τον πιο αυστηρό τρόπο» «Δεν κυνηγάμε τους Ρουμάνους, αλλά τους παραβάτες Ρουμάνους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο, σχολιάζοντας τις συλλήψεις και απελάσεις των τελευταίων ημερών. Ο νομάρχης της Ρώμης Κάρλο Μόσκα, πάντως, επιβεβαίωσε τη σκληρή γραμμή των αρχών, λέγοντας ότι «απέναντι σε ζώα, δεν μπορείς παρά να απαντήσεις με τον πιο αυστηρό τρόπο».
Το νέο διάταγμα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δίνει περισσότερες εξουσίες στους δημάρχους στον τομέα της δίωξης της εγκληματικότητας.
«Πληρώνουμε το τίμημα της υπερβολικής ανοχής που δείξαμε στο παρελθόν», υποστήριξε ο Φράνκο Φρατίνι, επίτροπος για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η μετανάστευση αποτελεί πηγή ανασφάλειας για το 48% των Ιταλών, αλλά η «Κοριέρε ντέλα Σέρα» προειδοποίησε με κύριο άρθρο της ότι δεν πρέπει να επικρατήσει στην Ιταλία ένα «σύνδρομο Μπλόχερ», αναφερόμενη στον ξενόφοβο ηγέτη που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στην Ελβετία.
Τα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή εγκλημάτων, η απέλαση όσων θεωρούνται απειλή για την κοινότητα, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό απ' αυτούς που φοβούνται ότι θα γίνει κατάχρηση.
Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ