«Η αμοιβαία αποδεκτή λύση μονόδρομος για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ-ΕΕ»

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2007 20:18
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

A- A A+

Ο δρόμος των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μονόδρομος: ο δρόμος της αμοιβαία αποδεκτής λύσης, διεμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στο London School of Economics στο Λονδίνο.

Η κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας το Σκοπιανό ζήτημα σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής σταθερότητας, τόνισε πως η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με ένα σαφή στόχο: μια αμοιβαία αποδεκτή - σύνθετη - λύση.

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει την καλή της θέληση, οι φίλοι μας στα Σκόπια θα πρέπει να καλύψουν επίσης κάποιο έδαφος» είπε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως «η προσπάθεια των Σκοπίων να κατασκευάσουν μια παν-μακεδονική θεωρία, να υποστηρίξουν την ταυτότητά τους και τις ωμές και προκλητικές τους πράξεις αποτελούν αναχρονισμό».

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε πως η πλήρης συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο θα πρέπει να σημαίνει πλήρη ένταξη για την Τουρκία, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της νήσου.

Για το ζήτημα του Κοσόβου είπε πως δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από τεχνητά αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τάχθηκε κατά των μονομερών πρωτοβουλιών.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για μια παγκόσμια συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή