Εμμένουν στις θέσεις τους για το όνομα τα Σκόπια

Σύσσωμη η ηγεσία απορρίπτει κατηγορηματικά την εισήγηση Νίμιτς, σύμφωνα με πηγές της προεδρίας
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2007 21:53
A- A A+

Αδιάλλακτα παραμένουν τα Σκόπια στο ζήτημα του ονόματος.

«Η εθνική συναίνεση για το συνταγματικό όνομα της χώρας αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εξωτερικής πολιτικής και στο ζήτημα αυτό η ηγεσία της χώρας διαθέτει την πλήρη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας και των πολιτικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι, τις προηγούμενες ημέρες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι «επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι η ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα και στο μέλλον το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό θα συνεχίσουν να παραμένουν προς την κατεύθυνση της ευρωατλαντικής προοπτικής».

Πηγές από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, τις οποίες επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ» και η κρατική τηλεόραση της χώρας «ΜΤV», ανέφεραν ότι:

- Σύσσωμη η ηγεσία απορρίπτει κατηγορηματικά την εισήγηση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, να αποδεχτεί η χώρα να χρησιμοποιεί διεθνώς ονομασία διαφορετική από τη συνταγματική της. Τη θέση διατύπωσε δημοσίως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η άμεση διατύπωση της θέσης αυτής, έγινε για να μη δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση, περί «αμφιταλαντευόμενης στάσης» της χώρας αναφορικά με την «επίμαχη» εισήγηση του κ. Νίμιτς.

- Στην περίπτωση που στην ΠΓΔΜ τεθεί το δίλημμα «ένταξη στο ΝΑΤΟ συνοδευόμενη από μετατροπή της συνταγματικής ονομασίας ή επιμονή στη χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος με αντίτιμο την αναβολή εισχώρησης της χώρας στη Συμμαχία», τότε επιλέγεται η διαφύλαξη του συνταγματικού ονόματος, ανεξαρτήτως τιμήματος.

- Στην υποθετική περίπτωση που η χώρα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι και η Ελλάδα θέσει βέτο, τότε τα επίσημα Σκόπια θα θεωρήσουν ότι παραβιάζεται η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία παύει να ισχύει όπως παύει να ισχύει και η υποχρέωση της χώρας, βάση της Συμφωνίας, να συνομιλεί για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Η περίπτωση να καταφύγει η ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ζητήσει να αναγνωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη με το συνταγματικό της όνομα, είναι τη στιγμή αυτή κάπως παρακινδυνευμένη, διότι μπορεί κάποια από τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να διαφωνήσει.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή