Η πρώτη εφαρμογή τεχνητού παγκρέατος στον κόσμο

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 14:17
UPD:16:44
www.cam.ac.uk
A- A A+

Λανσαρίστηκε επίσημα η πρώτη εγκεκριμένη, downloadable εφαρμογή τεχνητού παγκρέατος για άτομα με διαβήτη τύπου 1, βασιζόμενη σε πολλά χρόνια ερευνών από τον καθηγητή Ρομάν Χοβόρκα στο University of Cambridge και τα Cambridge University Hospitals.

Η εφαρμογή CamAPS FX λειτουργεί με αντλία ινσουλίνης και σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης για να χορηγεί αυτόματα ινσουλίνη, μέσω ενός πολύπλοκου αλγορίθμου.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 πραγματοποιούν τακτικά τεστ αίματος (με τσίμπημα στο δάχτυλο) και ενέσεις ινσουλίνης ή μεταγγίσεις, καθώς το πάγκρεάς τους δεν παράγει πλέον ινσουλίνη. Η εφαρμογή, για την οποία ο καθηγητής Χοβόρκα ελπίζει πως θα καταστεί διαθέσιμη στο μέλλον μέσω του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) θα αναλάβει μεγάλο μέρος της διαχείρισης της κατάστασης αυτής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη νύχτα, καθώς τα επίπεδα γλυκόζης σημειώνουν πτώση σε πολλούς διαβητικούς.

Η εφαρμογή επίσης μπορεί να ανεβάζει τις μετρήσεις στο Diasend, μια online πλατφόρμα, επιτρέποντας στην αρμόδια για τον διαβήτη ομάδα να παρέχει πιο εξατομικευμένο φροντίδα.

Η εφαρμογή CamAPS FX υποστηρίζεται από 13 χρόνια κλινικών ερευνών από τον Χοβόρκα και την ερευνητική του ομάδα στο Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science. Έχει άδεια για χρήση τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά που πάσχουν από διαβήτη και είναι το πρώτο σύστημα τεχνητού παγκρέατος που αποκτά άδεια για χρήση κατά την εγκυμοσύνη, ή από νεαρά παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή ευρέως διαθέσιμης, κλινικά δοκιμασμένης και φιλικής προς τον χρήστη τεχνολογίας τεχνητού παγκρέατος προς ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1» τόνισε ο καθηγητής Χοβόρκα.

Σε πρώτη φάση η εφαρμογή θα υποστηρίζεται από έναν μικρό αριθμό κλινικών για διαβητικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρους αυτοματοποιημένου τεχνητού παγκρέατος- μια τεχνολογία που προορίζεται να αλλάξει τη ζωή των διαβητικών.

Προτεινόμενα για εσάς