Ιαπωνικό φάρμακο για τη γρίπη είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού, λέει η Κίνα

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 12:37
UPD:16:42
REUTERS/CHINA DAILY
A- A A+

Ένα ιαπωνικό φάρμακο ονόματι Favipiravir έχει αποδειχτεί «πολύ αποτελεσματικό» απέναντι στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε την Τρίτη Κινέζος αξιωματούχος στο Πεκίνο, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.

«Κλινική δοκιμή έγινε στη Σεντζέν, που περιλαμβάνει 80 ασθενείς» είπε ο Ζανγκ Ξινμίν, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικής Ανάπτυξης της Κίνας, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό CGTN. To φάρμακο αυτό, όπως υποστηρίζεται, μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης που απαιτείται από 11 ημέρες σε τέσσερις ημέρες για τις ήπιες και «κανονικές»/ μέτριες περιπτώσεις, έδειξαν οι δοκιμές. Άλλη μια δοκιμή στη Γουχάν έδειξε πως το φάρμακο μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια του πυρετού από έναν μέσο όρο 4,2 ημερών σε 2,5 ημέρες- και αυτά, όπως υποστηρίχθηκε, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Όπως είπε ο Ζανγκ σε δημοσιογράφους, το Favipiravir κυκλοφορεί στην ιαπωνική αγορά από το 2014 (χρησιμοποιείται κατά της γρίπης) και «δεν βλέπουμε εμφανείς παρενέργειες».

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το φάρμακο παράγει μια θυγατρική της Fujifilm και οι δοκιμές στη Σεντζέν και τη Γουχάν περιελάμβαναν 340 ασθενείς συνολικά. Το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK ανέφερε πως οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στη Σεντζέν βγήκαν αρνητικοί μετά από κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικοί, τη στιγμή που ο αντίστοιχος όρος για αυτούς που δεν πήραν το φάρμακο ήταν 11. Επιπρόσθετα, ακτινογραφίες έδειξαν βελτίωση στην κατάσταση των πνευμόνων στο 91% των ασθενών που πήραν Favipiravir, ενώ σε αυτούς που δεν πήραν το φάρμακο το ποσοστό ήταν 62%.

Η Fujifilm Toyama Chemical, που ανέπτυξε το φάρμακο, γνωστό επίσης ως Avigan, το 2014, δεν προέβη σε σχόλια, ωστόσο η αξία της μετοχής της σημείωσε άλμα την Τετάρτη, της τάξης του 14,7%.

Γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς με τον ιό με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, ελπίζοντας πως θα εμποδιστεί ο πολλαπλασιασμός του. Ωστόσο πηγή του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας ανέφερε πως το φάρμακο δεν φαίνεται το ίδιο αποτελεσματικό σε ασθενείς με πιο σοβαρά συμπτώματα: «Δώσαμε Avigan σε 70 με 80 άτομα, αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί το ίδιο καλά όταν ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί» είπε η πηγή στη Mainichi Shimbun. Όπως πρόσθεσε η πηγή αυτή, οι ίδιοι περιορισμοί έχουν βρεθεί και σε μελέτες με ασθενείς του κορονοϊού που χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό lopinavir και ritonavir (φάρμακα για HIV).

Προτεινόμενα για εσάς