COVID-19: Τι λέτε να πούμε μερικά καλά νέα έτσι για αλλαγή;

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 15:00
UPD:20/03/2020 11:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα ζευγάρι νέων μετακινείται χρησιμποιώντας το μετρό στην Αθήνα. 

A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μέχρι σήμερα η κινδυνολογία και η αρνητική δημοσιότητα που έχει κατακλύσει την παγκόσμια κοινότητα έχουν καλλιεργήσει και μια μεγάλη φοβία στον κόσμο έναντι του νέου κορονοϊού. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει πολλούς διαφορετικούς ιούς.

Η αλήθεια σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα είναι κάπου στη μέση. Όπως είπε, πρέπει να καταλάβουμε ότι ταυτόχρονα με τον ιό αυτό, κυκλοφορούν ένα σωρό άλλοι ιοί του αναπνευστικού, για τους οποίους τόσα χρόνια κανείς μας δε μιλά σοβαρά σε επίπεδο παγκόσμιο. Και αυτό δείχνει μια αδυναμία του συστήματος υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα τα συστήματα έχουν ασχοληθεί εκτενώς μόνο με τον ιό της γρίπης. Ταυτόχρονα όμως κυκλοφορούν τουλάχιστον έξι μεγάλες κατηγορίες άλλων αναπνευστικών ιών.

Για παράδειγμα κυκλοφορούν ιοί της παραγρίπης που είναι τουλάχιστον 4 τύποι, οι ανθρώπινοι μετα-πνευμονοϊοί που είναι τουλάχιστον 2 τύποι, οι αδενοϊοί που είναι πάρα πολλοί τύποι, οι ρινοϊοί, οι μποκαϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και τουλάχιστον 4 ποικιλίες κλασικών κορονοϊών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Οι μέχρι σήμερα γνωστοί κορονοϊοί, εκτιμάται πως μολύνουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο και αφορούν τουλάχιστον 3% με 11% των νοσηλειών με πνευμονίες στις ΗΠΑ.

Στην αναζήτησή μου αναφορικά με τα όσα θετικά νέα μας έρχονται από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς αναφορικά με την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού κατέγραψα δημοσιογραφικά τα εξής:

Πρωτίστως έχουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα για ένα θεραπευτικό σχήμα που εντόπισαν ερευνητές στην Κίνα και μία δραστική ουσία που χρησιμοποιείται ήδη στη Γαλλία σε πολλά νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία η δραστική ουσία χλωροκίνη η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει ήδη χορηγηθεί σε 600 ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής & διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ χορήγησε 600 milligram ημερησίως επί έξι μέρες το φάρμακο και το 90% αυτών που το έλαβαν ήταν αρνητικοί στον ιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε τη θεραπεία. Οι ασθενείς στη συνέχεια ήταν αρνητικοί στα τεστ του ιού άρα δεν είναι πλέον μεταδοτικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χλωροκίνη υπάρχει και στη χώρα μας σε όλα τα νοσοκομεία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η φαρμακοβιομηχανία Sanofi η οποία έχει το φάρμακο (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil) έχει τη δυνατότητα έτοιμη να προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση εκατομμύρια δόσεις για να χορηγηθούν σε περίπου 300.000 ασθενείς με κορονοϊό.

Ενώ, και στο άλλο μέτωπο της Κίνας, η χρήση ενός νέου φαρμάκου που μπήκε σε κλινική μελέτη για 340 ασθενείς, στο Ουχάν και στο Σεντζε, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που το παρακολουθεί, παρατηρήθηκε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγησή του. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν το Φεβρουάριο και τώρα οι Αρχές τη Κίνας αξιολογούν την ασφάλεια του φαρμάκου. Η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use) και ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί σε αυτά τα πλαίσια αρχικά.

Επιπροσθέτως διαβάσαμε για ένα πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Moderna Inc. Και ξεκίνησε το πρώτο στάδιο κλινικής δοκιμής τη Δευτέρα, με δοκιμές σε 45 υγιείς ενήλικες στο Σιάτλ.

Συμπληρωματικά γιατροί στην Ινδία έχουν ανακοινώσει ότι θεράπευσαν επιτυχώς δύο Ιταλούς ασθενείς με COVID-19, χορηγώντας συνδυασμό φαρμάκων - κυρίως Lopinavir και Ritonavir, μαζί με Oseltamivir και Chloroquine. Αρκετοί τώρα προτείνουν την ίδια ιατρική περίθαλψη, κατά περίπτωση, σε παγκόσμιο επίπεδο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι 7 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για το COVID-19 στο νοσοκομείο Sawai Man Singh (SFS) του Jaipur και στο νοσοκομείο Safdarjung του Δελχί στην Ινδία έχουν ανακάμψει και το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας θα κλιμακωθεί ευρέως σε άλλα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Erasmus ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ένα αντίσωμα που μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από το COVID-19.

Μέσα σε όλα αυτά, το Ιατρικό Κέντρο MetroHealth του Κλίβελαντ ανέπτυξε ένα τεστ για τον COVID-19, το οποίο μπορεί να βγάλει αποτελέσματα μέσα σε δύο ώρες, αν κάποιος είναι θετικός στον ιό ή όχι.

Έρευνα για νέο εμβόλιο όμως έχουμε και στο Ισραήλ όπου περισσότεροι από 50 επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου και αντισώματος έναντι του COVID-19. Ανέφεραν μάλιστα ότι έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις αναφορικά με την κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού και των χαρακτηριστικών του νέου κορονοϊού.

Επιπλέον, Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν όπως λένε, να απομονώσουν τον ιό COVID-19, ο οποίος μπορεί τώρα να αναπαράγεται για να δοκιμαστεί διαγνωστικά για την ανάπτυξη θεραπειών.

Η βιοτεχνολογική εταιρεία του San Diego Arcturus Therapeutics αναπτύσσει και αυτή ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 σε συνεργασία με το Duke University και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Τέλος, μία ακόμα θεραπεία αφορά το πλάσμα από τους νεοαποκτηθέντες ασθενείς με COVID-19 (που περιλαμβάνει τη συγκομιδή αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό)και δείχνει πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία των μολυσμένων ατόμων από τον ιό.

Από την άλλη, η Νότια Κορέα μετά την κορύφωση των 909 πρόσφατων περιπτώσεων COVID-19 στις 29 Φεβρουαρίου, σημείωσε σήμερα εξαιρετικά μεγάλη πτώση στον αριθμό των νέων περιπτώσεων καθημερινά.

Θετικό ωστόσο, είναι και το μήνυμα της Κίνας αναφορικά με τα νέα κρούσματα που παρατηρούνται στη χώρα τα οποία είναι πλέον ελάχιστα ενώ, έκλεισε και το τελευταίο προσωρινό νοσοκομείο που κατασκευάστηκε για να χειριστεί το COVID-19. Ενώ, μια 103χρονη γυναίκα στην Κίνα είχε πλήρη ανάκαμψη από το COVID-19 μετά από θεραπεία για 6 ημερών στο Wuhan, καθιστώντας την ως την πιο μεγάλη σε ηλικία ασθενή που νίκησε τη νόσο.

Αναφορικά με τα ποσοστά θνησιμότητας, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Ιταλία έχει δει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19, δεδομένου του σημαντικού γηράσκοντος πληθυσμού της, καθώς και του υψηλότερου ποσοστού των ασθενών με COVID-19 με προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 μπορεί να ήταν ελαφρώς πιο υψηλό από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί για το γενικό πληθυσμό.

Το σημαντικό όπως όλα δείχνουν είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Οι επιστήμονες πολεμάνε αυτό τον «αόρατο εχθρό» όπως έχει χαρακτηρισθεί ο νέος κορονοϊός, όμως οι μέχρι στιγμής κινήσεις τους έδειξαν ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα και ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μη ξεχνάμε επίσης, ότι τα άτομα που δυστυχώς κατέληξαν σε ποσοστό 90% είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν μεγάλης ηλικίας. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ειδικά στην Ελλάδα.

Καλό θα είναι επίσης, να μην συγκρίνουμε τη χώρα μας με καμία άλλη χώρα. Δεν έχουμε ούτε τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ούτε τους ίδιους πληθυσμούς. Και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς η κυβέρνηση στην Ελλάδα έδρασε εξαιρετικά γρήγορα και τα μέτρα που ελήφθησαν μπορεί να μας φάνηκαν «σκληρά» φαίνεται όμως ότι είναι αποδοτικά για τη δημόσια υγεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή