Συνεχίζονται οι έρευνες στα Ζωνιανά

Κρίσιμη η κατάσταση του 25χρονου αστυνομικού
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 10:09
UPD:10:12

A- A A+

ΧΩΡΙΣ αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες στα Ζωνιανά Κρήτης για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής ενέδρας κατά αστυνομικών που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ειδικών φρουρών.

Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο 25χρονος ειδικός φρουρός Ευστάθιος Λαζαρίδης, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ηρακλείου, με τραύμα στον αυχένα. Οι άλλοι δύο ειδικοί φρουροί διακομίστηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Στο Ηράκλειο έχουν μεταβεί ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης και στον τόπο του συμβάντος ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος για να συντονίσει το έργο των αστυνομικών δυνάμεων. Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Τη Δευτέρα αναχώρησαν για την Κρήτη με μεταγωγικό αεροσκάφος C130 75 άνδρες της ΕΚΑΜ με εντολή να φροντίσουν για την τάξη στην περιοχή των Ζωνιανών και να επεμβαίνουν σε περίπτωση έκνομων ενεργειών ενώ θα διεξάγουν και έρευνες για ανεύρεση όπλων και άλλων αντικειμένων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σανιδάς, παρήγγειλε να ενεργήσει η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου, Λευκοθέα Τερζητάκου, αυτεπάγγελτη προανάκριση κατά την οποία θα κληθούν φορείς και κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να βρεθούν οι πρωταίτιοι των επεισοδίων. Την έρευνα θα εποπτεύει ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης.

Tους δύο από τους τρεις τραυματίες αστυνομικούς επισκέφτηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος τόνισε ότι είναι περιστατικό «πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και δεν συνάδει με την ιστορία της Κρήτης αλλά ούτε και με τον ελληνικό πολιτισμό. Η ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι την αφορά αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Είμαστε υπόχρεοι να εφαρμόσομε τη νομιμότητα».

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με την οικογένεια του 25χρονου ειδικού φρουρού και έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα συγγενικά του πρόσωπα με μέριμνα της αστυνομίας στην Κρήτη για να είναι κοντά στον τραυματία.

Το αιματηρό επεισόδιο

Η υπόθεση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή όταν συνελήφθη στο Ρέθυμνο ένας 24χρονος, ενώ κατάφερε να διαφύγει ο ξάδελφός του, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους σημαντική ποσότητα χασίς και κοκαΐνης.

Από την αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνης ζητήθηκαν ενισχύσεις από το Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει έρευνα στα σπίτια του συλληφθέντος και του ξαδέλφου του που αναζητείται στα Ζωνιανά, όπου και στο παρελθόν αστυνομικές δυνάμεις έχουν δεχθεί ένοπλες επιθέσεις.

Για να γίνει ο έλεγχος οργανώθηκε επιχείρηση με επικεφαλής δυο αστυνομικούς υποδιευθυντές και εισαγγελέα και ξεκίνησαν δώδεκα τζιπ με πάνω από 40 αστυνομικούς. Περίπου 500 μέτρα έξω από το χωριό δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά με αυτόματα όπλα καλάσνικοφ από μια πλαγιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι τρεις ειδικοί φρουροί.

Η περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου έχει και στο πρόσφατο παρελθόν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, σε ανάλογα περιστατικά, όταν άγνωστοι δεν δίστασαν να βάλουν κατά αστυνομικών, ακόμα και κατά τη διάρκεια οργανωμένων επιχειρήσεων.

«Υπόκοσμος με πλάτες»

To KΚΕ, αναφερόμενο στην επίθεση κατά των αστυνομικών, υποστηρίζει ότι αναδεικνύει το γεγονός ότι «ο οργανωμένος υπόκοσμος μπορεί να δρα έχοντας ισχυρές πλάτες», αλλά και πως «κύριος στόχος της διαρκούς ενδυνάμωσης των αστυνομικών μέτρων, της εκπαίδευσης και του προσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά του λαϊκού κινήματος».

Ο ΣΥΝ εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι η κοινωνία της Κρήτης «θα σηκώσει το ανάστημά της απέναντι σε παρόμοια φαινόμενα ακραίας βίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή