Η ιστορία μιας σπάνιας ασθένειας που πλήττει, αρχικά, μια μικρή περιοχή, αλλά εξελίσσεται σε θανατηφόρα πανδημία σε όλο τον κόσμο είναι γνωστή στον κινηματογράφο από ταινίες, όπως οι «Contagion» και «28 Days Later».
Αρκετά χρόνια νωρίτερα, στην ταινία «Outbreak» του 1995, ο Ντάστιν Χόφμαν και η Ρενέ Ρούσο είναι κυβερνητικοί επιστήμονες που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν την ανθρωπότητα από τον προερχόμενο από πίθηκο ιό Μοτάμπα.
Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο «The Hot Zone» (Καυτή Ζώνη) του δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Πρέστον για τον ιό Έμπολα, θέμα που κάλυπτε δημοσιογραφικά από τη Δυτική Αφρική για αρκετά χρόνια.
Το βιβλίο ήταν ένα τεράστιο μπεστ σέλερ που άλλαξε τελείως τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τις πανδημίες, προωθώντας δράση και συζήτηση γύρω από τη βιοτρομοκρατία και τη δημόσια υγεία, όπως ποτέ νωρίτερα στη σύγχρονη εποχή.
Το 1999, το American Scientist το κατέταξε σε ένα από τα 100 βιβλία που διαμόρφωσαν έναν αιώνα επιστήμης, μαζί με τα «Silent Spring» (Σιωπηλή Άνοιξη) και «Autobiography» (Αυτοβιογραφία) του Δαρβίνου.
Ο Ρίτσαρντ Πρέστον μίλησε στο περιοδικό «Rolling Stone» για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι, όπως και στην περίπτωση του Έμπολα, η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, καθώς φέρνει τεράστια διαφορά στην εκρηκτικότητα μιας επιδημίας.
«Στην Αφρική, στην αρχή, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Έμπολα δεν ήταν πραγματικός, ότι ήταν μια πλεκτάνη από το παρακράτος , ότι ήταν fake news, ότι δεν ήταν πολύ ανησυχητικός και ότι θα περνούσε. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Τραμπ πρόσφατα ενήργησε σαν χωρικός της Αφρικής, και αυτό δεν το λέω για να δυσφημίσω τους Αφρικανούς χωρικούς. Απλώς, ήταν άνθρωποι, και ήταν σε άρνηση. Αλλά, μόλις κατάλαβαν τι ήταν ο Έμπολα, άρχισαν την αυστηρή κοινωνική απομάκρυνση και επίσης έθεσαν χωριά σε καραντίνα. Και ο Έμπολα εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στα χωριά, στα οποία εμφανίστηκε. Απλώς εξαλείφθηκε. Η κοινωνική απομάκρυνση είναι αυτό που σκότωσε τον Έμπολα» ανέφερε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας .
Αναφερόμενος στην εξάπλωση του ιού COVID-19, τη χαρακτήρισε μία πτυχή ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου, που είναι το γεγονός ότι «ιοί που δεν συναντήσαμε ποτέ πριν ως ανθρώπινα όντα διαρρέουν από τα οικοσυστήματα της γης. Και οι επιδημίες και οι εξάρσεις, γίνονται όλο και συχνότερες και τώρα αυξάνονται ραγδαία».
«Πώς μπορούμε να αυτοπροστατευθούμε ως είδη; Υπάρχουν απαντήσεις. Η μία είναι αυτό ακριβώς που γίνεται -να χρησιμοποιήσετε την κοινωνική απομόνωση και να μπείτε σε καραντίνα αυτοβούλως για να προστατευτείτε. Αυτός είναι ο αρχαίος τρόπος αντιμετώπισης των επιδημιών» τόνισε ο Ρίτσαρντ Πρέστον.
YOUTUBE/ SCREENSHOT BY NPR
Ο συγγραφέας του «Hot Zone» υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν εθνικούς πόρους στην ανάπτυξη εμβολίων. Και, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη αντιϊκών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Αυτό που χρειάζονται οι ΗΠΑ, κατά την άποψή του, είναι η παραγωγική ικανότητα για να υπάρξουν πολύ γρήγορα τα αντιιϊκά φάρμακα και στη συνέχεια να παρασκευαστούν σε μεγάλες ποσότητες, ώστε οι άνθρωποι να προστατεύονται μαζικά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να μπορούν να προστατευθούν.
Ο Ρίτσαρντ Πρέστον, στη συνέντευξή του στο «Rolling Stone», παρατήρησε ακόμη ότι οι Αμερικανοί δεν πανικοβάλλονται. «Έχουμε την τάση να αγνοούμε τα προβλήματα όσο μπορούμε και όταν ξαφνικά ξυπνάμε από το γεγονός ότι έχουμε πραγματικό πρόβλημα, είμαστε αξιοθαύμαστοι στην επίλυσή του» ανέφερε.