«Η καλή γειτονία προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ»

Δημιουργείται Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο, γνωστοποίησε ο υφ. Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 16:09
A- A A+

Την πάγια ελληνική θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων, υπό τον όρο ότι τα κράτη της περιοχής θα συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Βαληνάκης διευκρίνισε, πάντως, ότι η Έκθεση, η οποία είναι αρνητική για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα, «με την έννοια ότι θέλουμε οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις, εκ των οποίων κύρια είναι αυτή της καλής γειτονίας».

Σχετικά με τις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα στη Λισαβόνα, υπογράμμισε την ενίσχυση της συνεργασίας ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης και γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθεί ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο, στο οποίο προτίθενται να συμμετάσχουν και ελληνικά πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή