Διαθέσιμοι οι επεξεργαστές AMD Ryzen 4000 για φορητούς υπολογιστές

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 15:26
UPD:15:32
A- A A+

Η νέα οικογένεια επεξεργαστών της AMD είναι βασισμένη στην αρχιτεκτονική Zen 2 και προορίζεται προς χρήση από τους κατασκευαστές laptops.

Οι AMD Ryzen 4000 είναι μία οικογένεια επεξεργαστών που βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 7 nm, πάνω στην οποία βασίζεται και η σειρά AMD Ryzen 3000, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πλατφόρμα που προορίζεται προς χρήση από φορητούς υπολογιστές και όχι από συστήματα Desktop. Με αυτόν τον τρόπο, η AMD επιλέγει να φέρει την αρχιτεκτονική Zen 2 στον κόσμο των laptops με εμφανή πλεονεκτήματα σε όρους επεξεργαστικής ισχύος και απόδοσης.

Σύμφωνα με αρκετές τεχνολογικές επιθεωρήσεις, η τεχνολογία της AMD εμφανίζεται ανώτερη σε απόδοση και επιδόσεις, ακόμα και σε απαιτητικές εφαρμογές γραφικών σε σχέση με τις αντίστοιχες επεξεργαστικές λύσεις που προσφέρει η Intel.

Ένα στοιχείο στο οποίο εκτιμάται ότι η AMD υπολείπεται έναντι της Intel είναι το ζήτημα της αυτονομίας της μπαταρίας. Οι τελευταίες ανακοινώσεις από την πλευρά της AMD δείχνουν ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η αρχιτεκτονική των 7 nm στην κατασκευή ενός επεξεργαστή βοηθά σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της αυτονομίας ενός laptop, τόσο λόγω του ότι δημιουργείται μεγαλύτερος χώρος στο εσωτερικό ενός υπολογιστή, όσο και λόγω της καλύτερης διαχείρισης ενέργειας που γίνεται από ένα εξελιγμένο επεξεργαστή αυτής της κατηγορίας, χωρίς να θυσιάζονται οι επιδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τη νέα πλατφόρμα υποστηρίζει το λειτουργικό σύστημα των Windows, αλλά και οι διανομές του Linux. H AMD είναι προσανατολισμένη στο να πείσει ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών να επιλέξουν την πλατφόρμα Ryzen για τα συστήματά τους, σε τιμή προσιτή στην αγορά για το συνολικό πακέτο. Ήδη η Lenovo έκανε λόγο για την παρουσίαση του νέου Yoga Slim 7, το οποίο θα έχει πολύ λεπτό προφίλ, υψηλή απόδοση και εξαιρετικά ικανοποιητική διάρκεια ζωής της μπαταρίας με μία οθόνη διαγωνίου 14 ιντσών.

Προτεινόμενα για εσάς