Επιβράδυνση μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια «βλέπει» η ΕΕ

Θετικές αναφορές για την Κροατία στην ετήσια έκθεση προόδου
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2007 17:25
A- A A+

Την επιβράδυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνει σε γενικές γραμμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου για τις εν δυνάμει υποψήφιες χώρες (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και το Κόσοβο, που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες, ενώ η υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Κροατία, εμφανίζεται ως «ο καλός μαθητής» προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Από τις 3 Οκτωβρίου 2005, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., η Κροατία συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο προς την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, επισημαίνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Κροατία συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔΧ). Παράλληλα, επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και την προστασία των μειονοτήτων. Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας ότι η συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξελίσσεται πλέον με ικανοποιητικό τρόπο, ανακοίνωσε ότι σήμερα πρόκειται να μονογραφεί στις Βρυξέλλες η συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. - Σερβίας, ως πρώτο βήμα στην επαναπροσέγγιση της χώρας με την Ε.Ε. Όπως ανακοίνωσε ο Ολι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από επικοινωνία που είχε με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, κρίθηκε ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης αλλά και η απαιτούμενη πολιτική βούληση εκ μέρους της Σερβίας για τη σύλληψη και παράδοση κατηγορούμενων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τον Οκτώβριο του 2007, το Μαυροβούνιο υπέγραψε τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το Μαυροβούνιο έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εγκαθίδρυση του απαραίτητου (μετά την ανεξαρτησία της χώρας) νομικού πλαισίου και των διοικητικών οργάνων. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ενώ δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος προς την πάταξη της διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας Σύνδεσης μπορούν να ξεκινήσουν μόλις καθοριστεί το καθεστώς της περιοχής. Η Επιτροπή αναφέρει στη σχετική έκθεσή της ότι εν μέσω των συζητήσεων που διεξάγονται για το καθεστώς του Κόσοβου στην περιοχή «διατηρείται μια γενική σταθερότητα».

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αναφορικά με την πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και του κράτους δικαίου, πλην όμως θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Ιδιαίτερα «σκληρή» εμφανίζεται στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με τη χώρα, διότι δεν προχωρά στην μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Η Επιτροπή ζητά από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων οφείλεται στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και στις εθνικές διαμάχες που επικρατούν στο εσωτερικό της.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή