Ικανοποίηση σε Κροατία-Σερβία για τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2007 17:32
A- A A+

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κροατία και στη Σερβία για τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος 2007. Προβληματισμό προκαλούν στο Σαράγεβο οι συστάσεις της Κομισιόν προς τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/07/1435659.htm .

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβάλει τη μονογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βοσνίας ήταν αναμενόμενη για την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς της χώρας. Ωστόσο, η απόφαση για μονογραφή της ίδιας συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Σερβίας προκάλεσε αντιδράσεις στη Βοσνία.

«Επιβράβευση για το Βελιγράδι, καραντίνα για τα θύματα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας του Σαράγεβο «Ντνέβνι ¶βαζ» στο οποίο σχολιάζεται η απόφαση των Βρυξελλών. Η στασιμότητα στη μεταρρύθμιση της αστυνομίας δεν μπορεί να είναι επαρκής λόγος για να μείνει η Βοσνία μακριά από την Ε.Ε., ενώ για τη Σερβία είναι ανεκτό το ότι στο έδαφός της κινούνται ελεύθεροι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στην Κροατία ο βασικός διαπραγματευτής για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Βλάντιμιρ Ντρόμπνιακ εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση προόδου τονίζοντας ότι αναγνωρίζονται τα βήματα που έχει κάνει το Ζάγκρεμπ για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την Ε.Ε σε πολλούς τομείς.

Στην Αλβανία ο ανεξάρτητος και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος τονίζει ότι η έκθεση των Βρυξελλών επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης και της Βουλής στα σημαντικά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Αλβανία, κυρίως εκείνα που αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη και την εκλογική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και την πολιτική διένεξη που επικρατεί λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Από την άλλη, ο Τύπος που πρόσκειται στην κυβέρνηση αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια στην έκθεση και τονίζει ότι «η Ε.Ε. εκτιμά θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλβανία Ντιρκ Λάνγκε δήλωσε ότι «η Αλβανία έχει παίξει ένα θετικό ρόλο στην περιοχή, όσον αφορά στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες και τη στάση της στο ζήτημα του Κοσόβου».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή