Αντίδοτο στις κλιματικές αλλαγές το ακριβό πετρέλαιο;

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2007 20:14
UPD:21:29

A- A A+

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνιστούν απειλή για την οικονομία. Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος των κλιματικών αλλαγών είναι μακροπρόθεσμος αλλά πολύ σημαντικός, και η υψηλή τιμή του πετρελαίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτού του κινδύνου. Αλλοτε, η ενεργειακή κρίση συνίστατο στον κίνδυνο να μείνουμε χωρίς πετρέλαιο. Σήμερα, το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μείνουμε χωρίς πετρέλαιο, μέχρι να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Είμαι υπέρ των υψηλών τιμών για την ενέργεια, αλλά θα προτιμούσα να γίνει αυτό με σχεδιασμένο τρόπο, αντί να αυξάνει τις τιμές η αγορά», λέει ο Ρόμπερτ Ενγκλ, Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που κέρδισε το Νόμπελ Oικονομίας το 2003.

Σύμφωνα με τον Νομπελίστα, οι ανησυχίες για τις κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν ήδη την οικονομική δραστηριότητα. Οι επενδύσεις σε εταιρείες που παράγουν εναλλακτική ενέργεια είναι αποδοτικές. Ακόμη πιο αποδοτικό θα ήταν όμως ένα σχέδιο κατά των κλιματικών αλλαγών που θα επέβαλε φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε σχετική δημοσκόπηση του BBC σε δείγμα 22.000 ανθρώπων από 21 χώρες οι μισοί τάχθηκαν υπέρ αύξησης των φόρων για διάφορες μορφές ενέργειας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη κατανάλωση και συνεπώς χαμηλότερους ρύπους, ενώ το 44% δήλωσε αντίθετο.

Πηγή: El Pais, AΠE-MΠE, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή