Διαδοχικές συναντήσεις με τον Σέρβο και τον Γερμανό ομόλογό της, Βουκ Γιέρεμιτς και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ είχε σήμερα στο Βερολίνο η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κόσοβο, ενόψει της 10ης Δεκεμβρίου που έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων και του διαφαινόμενου αδιεξόδου, ενώ αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατέστη σαφές σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Στάινμάιερ, ότι όσο το ζήτημα αυτό εκκρεμεί, δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης της γείτονος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μπακογιάννη - Σταινμάιερ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί σκόπιμο, με δεδομένη την αντίθεση της Ελλάδας να απευθύνει το ΝΑΤΟ αυτήν την στιγμή πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία, ο Γερμανός υπουργός είπε: «Στο ΝΑΤΟ οι αποφάσεις που αφορούν νέα μέλη λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτό δεν αλλάζει ούτε και σε αυτήν την περίπτωση. Λάβαμε υπόψη ότι η διαμάχη για το όνομα αποτελεί σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, από την επίλυση του οποίου η Ελλάδα εξαρτά την συγκατάθεσή της για την ένταξη (της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ. Στις άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν απομένει τίποτε άλλο παρά να το λάβουν αυτό υπόψη και να ελπίζουν και να συμβάλουν ώστε οι συνομιλίες που ξεκίνησαν να οδηγήσουν σε λύση».
Αναφορικά με το Κόσοβο, η υπουργός σε δηλώσεις της είπε πως ενεθάρρυνε τον Σέρβο ομόλογό της να στείλει η Σερβία «θετικά μηνύματα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα δεν πιστεύει σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να δοθεί μία παράταση μερικών ημερών ή και ενός μήνα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων.
Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο κ. Γιέρεμιτς στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Στάινμάιερ: «Βεβιασμένες λύσεις και μονομερείς απόπειρες, δεν ενδείκνυνται και δεν μπορούν να τελεσφορήσουν» είπε, ενώ ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών επέμεινε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, γιατί αλλιώς, όπως είπε, απειλείται με αποσταθεροποίηση η περιοχή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «επιζητούμε να βρούμε μια λύση η οποία θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να συμβιώσουν και σε κοινές συμμαχίες και στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι» και αναφερόμενη ειδικότερα στην προοπτική ένταξης της ΠΓΜΔ στο ΝΑΤΟ, ότι «Συμμαχία που βασίζεται σε σχέσεις κακής γειτνίασης δεν μπορεί να υπάρξει». «Η αστάθεια στην περιοχή - συνέχισε - μπορεί να προκύψει από τη μη επίλυση των εκκρεμοτήτων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία των χωρών εκείνων, που προσπαθούν να βρουν λύσεις πραγματικές. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά και πολιτικό θάρρος από τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής. Η Ελλάδα το επέδειξε. Αναμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από τους γείτονές μας».
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση της Ντόιτσε Βέλε, αν ανησυχεί «για εθνικιστικές φωνές που ακούγονται και τις δηλώσεις ¶νθιμου περί επιστροφής μέρους της Μακεδονίας», η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «τέτοιες απόψεις δεν εκφράζουν ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε την ελληνική κυβέρνηση». «Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά - κατέληξε η υπουργός - ότι αυτό που επιθυμούν είναι η αρμονική συμβίωση. Από εκεί και πέρα (το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ) είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην Ελλάδα, γι΄ αυτό η ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα το χειρίζεται, ώστε να μπορέσουμε να το επιλύσουμε, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας».
Πηγή ΑΠΕ