Μάχη σε δύο επίπεδα

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 07:00
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Παράλληλη μάχη σε δύο επίπεδα καλείται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να «φρενάρει» την εξάπλωση του κορονοϊού, με συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια όλους τους πολίτες που κάνουν πράξη το «μένουμε σπίτι».

Ωστόσο, παράλληλα διεξάγεται μία εξίσου σκληρή μάχη που αφορά την οικονομία και την κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και πολίτες την επόμενη μέρα. Η ελληνική οικονομία, που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια των μνημονίων, παραμένει «εύθραυστη». Αυτό φάνηκε και από το ότι τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου ήταν κατώτερα των περιστάσεων. Και όλα αυτά πριν ληφθούν τα προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Υπολογίζεται πως σταδιακά σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν θα πηγαίνουν στη δουλειά τους επειδή η επιχείρησή τους θα έχει οδηγηθεί σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας για προληπτικούς λόγους.

Σε πρώτη φάση η «αποζημίωση» ειδικού σκοπού που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας μπορεί να δώσει μια οικονομική ανάσα στους εργαζόμενους, που απειλούνται από την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά ανησυχούν και για το πώς θα ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες. Παράλληλα όμως θα απαιτηθεί ένα αναπτυξιακό «σοκ», καθώς ολόκληροι κλάδοι -όπως είναι ο τουρισμός, τα ακίνητα κ.ά.- θα χρειαστεί να στηριχθούν με γενναιόδωρα μέτρα.

Οι προβλέψεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Εκτιμάται πως ακόμα και αν η εξάπλωση του κορονοϊού αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στα μέσα Απριλίου, και πάλι «παραμονεύει» η ύφεση για το επίμαχο διάστημα. Ακόμα δυσχερέστερη θα είναι από οικονομικής σκοπιάς η κατάσταση αν τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Φυσικά σε αυτή τη φάση προέχει να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, να στηριχτεί ο τομέας της υγείας και να δείξουν οι πολίτες την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση και την αλληλεγγύη τους στις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, παράλληλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούνται τολμηρές παρεμβάσεις, καθώς, όπως επεσήμανε και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο η επιβολή αποκλεισμού φέρνει τις οικονομίες σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο.

Ο… ελέφαντας είναι στο δωμάτιο και κανείς δεν δικαιούται να πει πως δεν τον βλέπει.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή