Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας-Τιφλίδας

Ανησυχία για την κατάσταση στη Γεωργία εκφράζει η διεθνής κοινότητα
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 16:14
A- A A+

Στην απέλαση τριών Γεωργιανών διπλωματών, σε αντίποινα για ανάλογη κίνηση της Τιφλίδας χθες, προχώρησε η Ρωσία.

«Απελαύνουμε τρεις υψηλόβαθμους διπλωμάτες της γεωργιανής αποστολής» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στη Μόσχα, ο Μιχαήλ Καμίνιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από την ηγεσία της Γεωργίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία κατά των διαδηλωτών και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Γκριζλόφ, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκινούν το μίσος μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών.

Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, επέκρινε τη Γεωργία για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το κλείσιμο ορισμένων μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι οι πολιτικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση στη Γεωργία, ενώ η Γαλλία χαρακτήρισε επέκρινε έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, αλλά και για αποφυγεί της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Μόσχα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή