Βόρειο Ιράκ σημαίνει πετρέλαιο

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 21:07

A- A A+

Στοπ καρέ. Οι Αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ενέκριναν την υπογραφή επτά νέων πετρελαϊκών συμβολαίων στο βόρειο Ιράκ.

"Με την υπογραφή των νέων αυτών συμβολαίων, σχεδόν 20 διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες θα λειτουργούν στο εξής στο ιρακινό Κουρδιστάν", δήλωσε ο Κούρδος υπουργός Φυσικών Πόρων, Αστι Χαουράμι. Οι εταιρείες θα λαμβάνουν το 15% των εσόδων της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης και το «85% θα λαμβάνει το Ιράκ».

Από τα έσοδα που αντιστοιχούν στο ποσοστό αυτό, το Κουρδιστάν θα λαμβάνει το 17% και το υπόλοιπο 83% θα διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Στοπ καρέ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλίες του στην Ενωση Αμερικανικού Τύπου και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών των ΗΠΑ, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του ΡΚΚ, ξεδίπλωσε τα χαρτιά του για τα πετρέλαια στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ζήτησε να υπάρξει αναβολή του δημοψηφίσματος για το καθεστώς του Κιρκούκ. Ο προφανής λόγος είναι ο φόβος δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της και οι αποσχιστικές τάσεις. Οι κάτοικοί του θα αποφασίσουν κατά πόσον θέλουν η πόλη να παραμείνει υπό μικτή τουρκμενική, κουρδική και αραβική διοίκηση ή να γίνει μέρος της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής. Στη δεύτερη περίπτωση οι Κούρδοι του Ιράκ ελπίζουν να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον πετρελαϊκό πλούτο της περιοχής για να συγκροτήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Αλλοι πάλι, λιγότεροι είναι αλήθεια, θεωρούν ότι η Τουρκία βλέψεις στην πλούσια σε «μαύρο χρυσό» περιοχή. Κάποιοι στην Αγκυρα ονειρεύονται επανενεργοποίηση των συμφωνιών του 1926 ανάμεσα στην Τουρκία και την Αγγλία, που προέβλεπαν την παραχώρηση στην Τουρκία επί 25 χρόνια του 10% των δικαιωμάτων από την εξαγωγή του πετρελαίου του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή