H Γαλλία επιβάλλει πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 13:06
UPD:17/03/2020 11:11
A- A A+

Η Γαλλία επέβαλλε πρόστιμο ύψους 1.1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple εξαιτίας των πρακτικών που ακολουθεί η εταιρεία και οι οποίες θεωρούνται ότι πλήττουν τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν την αμερικανική εταιρεία πως ακολουθεί πρακτικές που καταστρατηγούν την οικονομική ανεξαρτησία των μεταπωλητών των προϊόντων της, μέσα από την εφαρμογή της πολιτικής των ξεχωριστών συμβάσεων με όσους θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα της στην αγορά. Τα στοιχεία έχουν προκύψει από αναλυτική έρευνα που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της γαλλικής κυβέρνησης στο δίκτυο διανομής της Apple στη χώρα.

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES/NURPHOTO

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του 9to5Mac, η έρευνα αυτή ήταν εξαιρετικά ενδελεχής και κράτησε για αρκετά χρόνια, προτού να φτάσει στα συμπεράσματά της. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόστιμο για τις πρακτικές αυτές δεν επιβλήθηκε μόνο στην Apple, αλλά και σε δύο χονδρέμπορους προϊόντων της Apple, τις εταιρείες Tech Data και Ingram Micro, οι οποίες θεωρείται ότι είχαν προβεί σε μεταξύ τους ρύθμιση των τιμών, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Το γεγονός αυτό αποτελεί ευθεία καταστρατήγηση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές και για το λόγο αυτό έχουν προκύψει οι χρηματικές ποινές.

Από το σύνολο των αναλυτών θεωρείται δεδομένο ότι η Apple θα ασκήσει έφεση στην επιβολή του προστίμου αυτού, αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της αμερικανικής εταιρείας. Θα πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι το ύψος του προστίμου αποτελεί ένα ποσό ρεκόρ για τις γαλλικές αρχές τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σοβαρότητα του παραπτώματος της Apple για τον Γάλλο Ρυθμιστή της ελεύθερης αγοράς. Το ύψος του προστίμου, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει να κάνει και με το χρονικό διάστημα για το οποίο εντοπίστηκε η συγκεκριμένη κακόβουλη πρακτική από την Apple.

Προτεινόμενα για εσάς