Κ. Μητσοτάκης: Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 23:29
UPD:15/03/2020 00:22
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Και έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε την κοινή γνώμη ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την εξέλιξη του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων στο ελάχιστο και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» υπογράμμισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια δεν είναι το 80% ή 85% που θα την περάσουν χωρίς καλά-καλά να την καταλάβουν. Είναι οι ευάλωτοι, όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική και σε κάποιου είδους αναπνευστική υποστήριξη».

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται είπε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος -και το οποίο έχουμε κάνει- είναι να παίρνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τις κοινωνικές συναθροίσεις».

«Εάν κάνουμε όλοι αυτό το οποίο πρέπει, δεν θα γίνουμε Ιταλία» πρόσθεσε, για να επικεντρώσει στους ηλικιωμένους, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις, ενώ για τη  συνάθροιση πιστών στις εκκλησίες είπε ότι περιμένει τη συνεργασία της Εκκλησίας.

«Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα το σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες...» ανέφερε, προσθέτοντας πως «ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες»

 «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας  Έχουμε εξαιρετικούς και πολύ αφοσιωμένους γιατρούς και νοσηλευτές» τόνισε ο πρωθυπουργός, που μίλησε για ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών.

Για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων υποστήριξε ότι το κράτος θα δώσει χρήματα στον εργαζόμενο, και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν οι γονείς άδειες, έτσι ώστε να μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά κάτω των 15 ετών. Επίσης είπε ότι το κράτος θα παρέμβει με μια σειρά από μέτρα για να τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Για τις προοπτικές και τη στήριξη του τουρισμού σημείωσε ότι «το γεγονός ότι έγινε τώρα η κρίση για μας δεν είναι η απόλυτη καταστροφή διότι θέλω να ελπίζω ότι θα κάνει τον κύκλο και κάποια στιγμή όλοι θα καταλάβουν ότι η κρίση πέρασε και θα θέλουν να έρθουν… Προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή που θα τελειώσει η κρίση.  Την φυλάμε την καμπάνια μας ώστε να μπορούμε να τα ρίξουμε τα λεφτά όταν θα πιάσουν τόπο». 

Σχετικά με την  απόφαση για κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο είπε: 

«Μείναμε άγρυπνοι για πολύ καιρό προκειμένου να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι να υποστηρίξουμε μια πολιτική απόφαση που την είχα ήδη λάβει. Δεν την επεξεργάστηκα δηλαδή, δεν με προβλημάτισε, ήμουν απολύτως αποφασισμένος, δεν επρόκειτο να επιτρέψω ποτέ μία άτακτη και άναρχη είσοδο προσφύγων - μεταναστών υπό τις συνθήκες αυτές που δρομολόγησε η Τουρκία».

«Παρέλαβα μια κατάσταση όπου τα σύνορα του Έβρου ήταν “μπάτε σκύλοι αλέστε”» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα κατοχύρωσε το δικαίωμα να φυλάει τα σύνορά της, γιατί είναι σύνορα της Ευρώπης. Και απέδειξε, κυρίως, ότι και επιχειρησιακά μπορεί να το κάνει… Αποδείξαμε λοιπόν πάνω σε μια κρίση ότι μπορούμε να τα φυλάξουμε και ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας αυτό ζητάει διότι είναι το αυτονόητο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή