Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το “δικαίωμα στην επισκευή”

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 14:42
UPD:15:01
A- A A+
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία σειρά προτάσεων που θα καταστήσει μεγαλύτερη την διάρκεια ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών, με το “δικαίωμα στην επισκευή” το οποίο αφορά κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες, μεταξύ αυτών να ξεχωρίζει. 
 
Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν μέρος του Circular Economy Action Plan, το οποίο με την σειρά του είναι από τα βασικά συστατικά στοιχεία του ευρωπαϊκού σχεδίου Green Deal. Στα επίσημα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτεται μία ευρεία προσπάθεια αναμόρφωσης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών φορητών συσκευών. 
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ZDNet, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι μπορούμε να αποφύγουμε έως και το 80% των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων μίας συσκευής φτάνει να παρέμβουμε στην φάση της σχεδίασής της. Βασικό εξάρτημα των φορητών συσκευών αποτελούν οι ενσωματωμένες μπαταρίες οι οποίες, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα πρέπει να είναι εύκολο να αλλαχθούν χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση κάποιου ειδικού. 
 
Συνολικά, θα πρέπει οι βιομηχανίες να βελτιώσουν τον σχεδιασμό των συσκευών στους τομείς της ανθεκτικότητας, της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης, της ενσωμάτωσης δυνατότητας επέκτασης και βελτίωσης των δυνατοτήτων και τέλος της ευκολίας επισκευής από τον ίδιο τον κάτοχο. 
 
Επιπρόσθετα, θα προβλέπεται η αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων υλικών, η ευκολότερη ανακατασκευή και ανακύκλωση σε συνδυασμό με την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μίας συσκευής. Θα μειωθούν τα προϊόντα μιας χρήσης ενώ προβλέπεται η απαγόρευση καταστροφής των προϊόντων που δεν πωλούνται. Τα εγχειρίδια χρήσης και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα μίας συσκευής θα διατίθενται ψηφιακά, ενώ θα υπάρχει ανταμοιβή για προϊόντα ανάλογα με την βιωσιμότητά τους. 
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φυσικό προϊόν θα θεωρείται πλέον υπηρεσία, κάτι που σημαίνει ότι τόσο η ιδιοκτησία όσο και η ευθύνη χρήσης της συσκευής θα είναι αρμοδιότητα των εταιρειών. Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς αποτελεί το σημείο των προτάσεων που θεωρεί ότι το “δικαίωμα στην επισκευή” θα πρέπει να περιλαμβάνει και το δικαίωμα στην πρόσβαση και σε αναβαθμίσεις του λογισμικού.  
 
Ο τομέας των ηλεκτρονικών συσκευών είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει στο 2%. Επιπλέον, λιγότερο από το 40% των αποσυρόμενων ηλεκτρονικών συσκευών στην ΕΕ ανακυκλώνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις. 
 
SHUTTERSTOCK
“Η αξία ενός προϊόντος χάνεται όταν συνολικώς ή μερικώς τα προϊόντα απαξιώνονται επειδή δεν είναι επισκευάσιμα, η μπαταρία δεν μπορεί να αντικατασταθεί, το λογισμικό δεν υποστηρίζεται πλέον ή τα ενσωματωμένα υλικά σε μία συσκευή δεν μπορούν να επανέλθουν μετά από βλάβη” αναφέρει χαρακτηριστικά η αναφορά. “Δύο στους τρεις ευρωπαίους θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την συσκευή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν είναι εγγυημένη η υψηλή απόδοσή της” καταλήγει η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
 
Οι προτάσεις της Επιτρπής καταλήγουν στην πρόταση σύστασης νέων ρυθμιστικών μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι οι συσκευές θα σχεδιάζονται με γνώμονα την ενεργειακή απόδοση, την διάρκεια, την δυνατότητα εύκολης επισκευής και συντήρησης, την δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και τέλος της ανακύκλωσης. Άλλο σημείο των προτάσεων θεωρεί επιβεβλημένη την καθιέρωση χρήσης ενός κοινού φορτιστή ώστε να αποφεύγεται το κόστος αγοράς νέου σε περίπτωση αλλαγής μιας συσκευής. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης του τομέα περισυλλογής και διαχείρισης των παλαιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.  

Προτεινόμενα για εσάς