Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των ασθενών

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 08:56
UPD:08:56
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) αναφορικά με την καθυστέρηση λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των ανθρώπων που είναι εργαζόμενοι και πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως και των γονέων παιδιών με Διαβήτη.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτου ηλικίας, να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού, να προστατεύουν οι ίδιοι περισσότερο την υγεία τους και να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή, καθώς τα άτομα αυτά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και επιπλοκών.

Δυστυχώς, όμως, και πέραν των γενικών συστάσεων των ειδικών και του ίδιου του υπουργείου Υγείας για «αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού», μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν, αλλά και για τους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που είναι εργαζόμενοι στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με πλήθος πολιτών, καθώς είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε χώρους όπου συγχρωτίζεται πλήθος ανθρώπων, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι μονάδες υγείας, οι δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού (εφορίες, ΚΕΠ, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι, δικαστήρια κλπ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία ήδη έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του θέματος, ζητά για ακόμη μία φορά από το υπουργείο Υγείας, αλλά και όλα τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Εσωτερικών κλπ) να πράξουν τα δέοντα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απουσιάσουν από την εργασία τους και θέτουν την ευάλωτη υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο!

Ενώ και η  Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να λάβουν ειδική μέριμνα για την υπεύθυνη ενημέρωση και την προστασία των χρόνιων ασθενών και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες από το νέο κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει η Ένωση, τα ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του επισκεπτηρίου σε χρόνιους ασθενείς στα νοσοκομεία και τη διακοπή λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η., θα πρέπει να διευρυνθούν με γνώμονα τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να εξετάσουν τα παρακάτω σημεία:

  • Δυνατότητα απουσίας από την εργασία χωρίς χρέωση κανονικής ή αναρρωτικής άδειας, σε συνάρτηση με την εξάπλωση της επιδημίας και τη βαρύτητα της χρόνιας πάθησης του ασθενούς.
  • Εργασία από το σπίτι ή σε θέση που δεν απαιτεί αλληλεπίδραση με το κοινό, στα επαγγέλματα που παρέχουν τέτοια δυνατότητα.
  • Διαχείριση της ροής των ασθενών σε μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποφυγή συνωστισμού.
  • Συνταγογράφηση και εκτέλεση εξάμηνων συνταγών για τη φαρμακευτική αγωγή χρόνιων ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευσή τους σε υγειονομικές μονάδες. 
  • Διασφάλιση της πρόσβασης σε προληπτικά μέσα όπως τα αντισηπτικά και οι μάσκες.

Επιπλέον, η Ένωση καλεί τον Ε.Ο.Δ.Υ. να εκπονήσει ειδικές οδηγίες για την έγκυρη πληροφόρηση των παρακάτω ευπαθών ομάδων αναφορικά με τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν, συμπληρωματικά ως προς τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό:

  • Ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών
  • Άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά,  χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και νεοπλασίες
  • Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή μυελού των οστών
  • Ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες και παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα όπως αρθρίτιδες, λύκος,  σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και άλλες σπάνιες παθήσεις
  • Άτομα με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (HIV λοίμωξη)
  • Έγκυες γυναίκες και βρέφη
  • Επαγγελματίες υγείας

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή