Νευρικότητα στα Σκόπια από τα μηνύματα των ΗΠΑ για ονομασία και ΝΑΤΟ

Αντιπαράθεση Μπ. Τσερβένκοφσκι - Ν. Γκρούεφσκι
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007 18:18
A- A A+

Νευρικότητα επικρατεί στα Σκόπια λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνουν από την Ουάσινγκτον για το θέμα της ενταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σε συνάρτηση με το ζήτημα της ονομασίας.

Η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, την περασμένη Πέμπτη, προκάλεσε το Σαββατοκύριακο νέα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της γειτονικής χώρας και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν -μεταξύ άλλων- ότι η κ. Νούλαντ επισήμανε πως η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από τη μεριά της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ έχει περιέλθει σε τέλμα και ότι η χώρα σήμερα έρχεται τρίτη ανάμεσα σε τρεις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στη Συμμαχία (Κροατία και Αλβανία, οι άλλες δύο).

Θεωρώντας ότι η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τσερβένκοφσκι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι σχολίασε: «Λυπούμαι που υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στη χώρα, οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν το ηθικό του μακεδονικού λαού και να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τους στόχους και τις υποσχέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχία και πρόοδος. Αυτό, όμως, είναι δικό τους θέμα και δεν θα προβώ σε περαιτέρω σχολιασμούς. Στόχος της αποστολής της πρεσβευτού κ. Νούλαντ ήταν να μας βοηθήσει, υποδεικνύοντας αυτά που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Μας συνεχάρη για τα πεπραγμένα, αλλά ταυτόχρονα μας υπενθύμισε πως πρέπει να επισπεύσουμε την εκπλήρωση κάποιων υποχρεώσεων, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να μας παρουσιάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στις υπόλοιπες χώρες και να περιορίσουν το χώρο εκείνων που θέλουν να παρεμποδίσουν την πορεία μας προς τα εμπρός, αποτρέποντας κάθε επιζήμια προσπάθεια για μας». «Εγώ ξέρω αυτά που είπε η κ. Νούλαντ ενώπιόν μου και ενώπιον της κοινής γνώμης. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να μας βοηθήσουν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο: τον νότιο γείτονά μας», δήλωσε το Σάββατο ο κ. Γκρούεφσκι.

Το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο κ. Γκρούεφσκι, χθες, μέσω του εκπροσώπού του κ. Μπιτσικλίσκι, κατηγόρησε τον κ. Τσερβένκοφσκι για ηθελημένη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ.

«Ο κ. Τσερβένκοφσκι αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη από τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Πώς είναι δυνατόν οι εκτιμήσεις της κ. Νούλαντ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Προεδρικού Γραφείου, να διαφέρουν από αυτές στις δημόσιες δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό; Οι δημόσιες δηλώσεις της Αμερικανίδας αξιωματούχου ήταν διεξοδικές, ακριβείς και ξεκάθαρες και στο πλαίσιο αυτών δεν έγινε λόγος πως η Μακεδονία, όσον αφορά την ευρωατλαντική προοπτική των τριών χωρών της Χάρτας της Αδριατικής, βρίσκεται στην τρίτη θέση του καταλόγου», δήλωσε ο κ. Αλεξάνταρ Μπιτσικλίσκι.

¶μεση ήταν η αντίδραση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, με σχετική ανακοίνωση.

«Ούτε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε και οι καλοπροαίρετες συστάσεις και κριτική της πρεσβευτού κ. Νούλαντ κατάφεραν να αφυπνίσουν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Και μετά από δεκαπέντε μήνες στην εξουσία, που σημαίνει πως φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των λανθασμένων εκτιμήσεων και αποφάσεων οι οποίες συνέβαλαν στην επιδείνωση της εικόνας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, το VMRO-DPMNE δεν μπόρεσε από τα λάθη που διέπραξε να αποκομίσει κάποια θετικά συμπεράσματα και συνεχίζει την ανεύθυνη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου.

Η εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ", σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, σημειώνει ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιδεικνύει μεγάλη νευρικότητα λόγω των μηνυμάτων που έλαβε από τις ΗΠΑ, γύρω από το θέμα της ονομασίας και το ΝΑΤΟ.

«Λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη στα Σκόπια της Αμερικανίδας πρεσβευτού στο ΝΑΤΟ, κ. Νούλαντ, οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας καθίστανται εκ νέου περίπλοκες, ως αποτέλεσμα της διαφορετικής απόδοσης των εκτιμήσεων και θέσεών της, τις οποίες διατύπωσε κατά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας», γράφει η εφημερίδα και εκτιμά πως η πολιτική ηγεσία διακατέχεται από σφοδρή ανησυχία και νευρικότητα.

«Τα μηνύματα των ΗΠΑ, που τον τελευταίο καιρό αλλάζουν ήπια τον τόνο τους, έχουν διαφορετική απήχηση στην ηγεσία και περιπλέκουν επιπρόσθετα τις σχέσεις μεταξύ των κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι. Προς το παρόν η ηγεσία της χώρας σιωπά, σχετικά με τους όλο και περισσότερο φανερούς σχολιασμούς πως η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αποσταλούν στη Μακεδονία με τη μορφή πακέτου», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή