Μια κινεζική παροιμία και η οικονομία

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 08:10
UPD:08:11
REUTERS/LUCAS JACKSON
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Οι επιστήμονες μιλούν με τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο και συντονίζουν τις ενέργειές τους. Ήδη αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα του Covid-19. Εμβόλια -μας λένε- θα δοκιμαστούν σύντομα. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, αναζητούν εθελοντές για κλινική δοκιμή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στο τέλος του Απριλίου. 

Υπάρχει μια συναίνεση για τους κινδύνους προσβολής, για το ποσοστό θνησιμότητας και για την αποτελεσματικότητα διαφόρων στρατηγικών ανάσχεσης.  

Τι γίνεται, όμως, με τους γιατρούς της οικονομίας; Ναι, αυτούς που, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αποδιοργάνωσαν τα συστήματα υγείας.

Πώς το θέτει μία κινεζική παροιμία; Ο καλός γιατρός αποτρέπει την ασθένεια, ο μέτριος έρχεται λίγο πριν εμφανιστεί και ο αρχάριος όταν έχεις αρρωστήσει.

Η παγκόσμια οικονομία, αλλά ας περιοριστούμε στην ευρωπαϊκή, ήταν τρωτή προτού κορονιαστεί. Οι αναλυτές προειδοποιούσαν ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου πως αυτή τη φορά η ΕΚΤ δεν μπορεί, παρά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, να δώσει την πνοή που χρειάζεται η ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις ήταν φανερό πως δεν είχαν ανταποκριθεί. Η δική τους αδυναμία για αλλαγή στο μίγμα πολιτικής προσγείωνε τους ρυθμούς της Ευρωζώνης σε χαμηλά επταετίας. Προ ιού.

Αλλά, οι κυβερνήσεις ακόμη και τώρα δεν συντονίζουν τις απαντήσεις. Αντ’ αυτού και κόντρα στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού. Ειδικά όσον αφορά την Ε.Ε., οι χώρες δείχνουν τον ίδιο στρουθοκαμηλισμό με την κρίση χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου των «FT» δεν κατανοεί γιατί δεν έχουν ακόμα ληφθεί δημοσιονομικά μέτρα. 

Προειδοποιώντας ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η κατανάλωση στην Ευρωζώνη θα πληγούν για τουλάχιστον δύο ή και τρία τρίμηνα κατά το τρέχον έτος, θεωρεί ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να διαπράξει ακόμα ένα λάθος οικονομικής πολιτικής.

Επί του παρόντος, προβλέπει ότι είναι πιο πιθανό να δράσουν αποτελεσματικά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Βρετανία παρά η Ευρωζώνη. Θα τον διαψεύσουν με «ενέσεις» και δεσμεύσεις για «ό,τι χρειαστεί» ή η Γερμανίδα Κασσάνδρα της λονδρέζικης εφημερίδας θα επιβεβαιωθεί και μια νέα οικονομική κρίση, λόγω απροθυμίας και ανεπάρκειας, θα εδραιωθεί;    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή