Προς νέα κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 10:09
UPD:10:10
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Την εκτίμηση πως οδεύουμε προς νέα κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις χθεσινές συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, διατυπώνουν κυβερνητικές πηγές.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να μην παραβρέθηκε στην προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά ωστόσο θεωρεί πως η Άγκυρα έχει πάρει το μήνυμα ότι τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς νέα συμφωνία, αφού αποσύρει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τον Έβρο.

Κρίσιμη θεωρείται πλέον η Σύνοδος Κορυφής της 26ης Μαρτίου, ενώ μέχρι τότε το διπλωματικό παρασκήνιο θα είναι έντονο όχι μόνο στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Άγκυρα, Αθήνα αλλά σε όλη την ΕΕ. Θεωρείται ότι μετά τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τη διαφαινόμενη θέση των ΗΠΑ να κινηθούν σε απόσταση σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, ο Ερντογάν χάνει ερείσματα και ανεξάρτητα από την επικοινωνιακή διαχείριση της πολυεστιακής κρίσης  (Έβρος, Ιντλιμπ, Λιβύη) θα συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί νέα κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, αν ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα που έχει θέσει.

Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε ευθέως την συμπεριφορά της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, στο ελληνογερμανικό φόρουμ παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά που θεωρεί ότι η διαχείριση της κρίσης του Έβρου έχει ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας:

Πρώτον, απέναντι στην Τουρκία που είδε ότι η άμεση και οργανωμένη αντίδραση απέτρεψε την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

Δεύτερον, στην ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού, εν αναμονή και της αναθεώρησης του Δουβλίνου 2.

 Κυβερνητικές πηγές μιλούν από χθες για κοινή αντίληψη Ελλάδας – Γερμανίας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης και Μέρκελ στο Βερολίνο. Μεγαλύτερη σημασία όμως, όπως τονίζεται, έχει η συζήτηση επί των βημάτων που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Αθήνα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για μια τελική συμφωνία με την Τουρκία την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δεν διαπραγματευόμαστε υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμού», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείουν βεβαίως την πιθανότητα ο Ερντογάν να επιχειρήσει ένα νέο επεισόδιο έντασης προκειμένου να πν καθίσει στο τραπέζι των υπογραφών.

Από την πλευρά του, ο Έλληνα πρωθυπουργός έθεσε και χθες στη συνάμτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και έχει θέσει προς τους εταίρους συγκεκριμένη ατζέντα αλλαγών. Σε ό,τι αφορά την πολιτική επιστροφών, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιστροφή στην Τουρκία όσων έχουν περάσει παράνομα τα ελληνικά σύνορα μετά την 1η Μαρτίου είτε στα νησιά, είτε στον Έβρο. Παράλληλα, επιδιώκει στη νέα συμφωνία, να επιτραπεί η δυνατότητα επιστροφών από την ενδοχώρα – κάτι που δεν επιτρέπει η κοινή δήλωση του 2016 - έτσι ώστε όσοι μετανάστες και πρόσφυγες ακόμα και αν έχουν έρθει τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο, ακόμα και αν δεν βρίσκονται στα νησιά, να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία.  

Σε ότι αφορά τη παρουσία κ αι τη δράση της Frontex να πραγματοποιεί περιπολίες και στα τουρκικά χωρικά ύδατα ώστε να εμποδίζει τις βάρκες των διακινητών να ξεκινούν από τα παράλια με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου.

Σε ότι αφορά το αίτημα Ερντογάν για περισσότερα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται αρνητική, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αλλάξει εμπράκτως τη στάση της, αλλά κυρίως η εκταμίευση των κονδυλίων που θα αποφασιστεί να διατεθούν στην Άγκυρα να συνδεθεί με την αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή