Περί «φορολογικού πιστοποιητικού»

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 06:00
UPD:06:05
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Ασπασίας Μάλλιου*

Το «φορολογικό πιστοποιητικό», αφορμή για τη νομολογιακή επιβεβαίωση του συστημικού χαρακτήρα του φορολογικού δικαίου, με αφορμή την εξαιρετικά σημαντική και μόλις δημοσιευθείσα, με αριθμό 320/2020, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 Το «φορολογικό πιστοποιητικό» αποτέλεσε έναν σχετικά νέο (2010) θεσμό, που προκάλεσε αρκετή δημόσια συζήτηση.

Επίκεντρο της συζήτησης αυτής ήταν η συνταγματική ανοχή και τα όριά της, κατά την παραχώρηση από τη φορολογική αρχή (εκτελεστική εξουσία) προς τους ιδιώτες (ορκωτοί ελεγκτές) της δυνατότητας διενέργειας ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Διατυπώθηκε η άποψη ότι το φορολογικό πιστοποιητικό δεν εναρμονιζόταν με τον συνταγματικό κανόνα της τυπικότητας της φορολογίας. Η βεβαίωση του φόρου (εξατομίκευση του φορολογικού περιστατικού που περιγράφεται στον νόμο) συνιστά αποκλειστική αρμοδιότητα και μάλιστα κατά δέσμια εξουσία της φορολογικής αρχής και έτσι ούτε αυτή ούτε υποσύνολό της μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

*Η κ. Ασπασία Μάλλιου ασχολείται με το φορολογικό δίκαιο, είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ - ΒΕΚΡΗΣ» (www.potamitisvekris.com) και εκδότης του νομικού - φορολογικού περιοδικού «ΔΕΛΤΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» (www.dfn.gr).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή