Να μη «νοσήσει» η δημοσιονομική σταθερότητα

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 07:00
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινείται η ελληνική οικονομία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Οι συνέπειες είναι αδύνατον να προβλεφθούν, ωστόσο σήμερα σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου θα κλειδώσει το πρώτο στοχευμένο πακέτο.

Περισσότερες κινήσεις θα γίνουν αφού πρώτα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού αλλά και τους κλάδους που θα «νοσήσουν». 

Σε αυτήν τη φάση οι κινήσεις στο οικονομικό πεδίο επικεντρώνονται στις περιοχές που έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα. Ωστόσο σε δεύτερη φάση θα δρομολογηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα για όσους κλάδους υποστούν οικονομική αιμορραγία λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα, σημεία της εργατικής νομοθεσίας χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης, για να μη βρεθούν οι μισθωτοί στον αέρα είτε επειδή μπήκαν σε προληπτική καραντίνα είτε επειδή συνολικά η επιχείρησή τους διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για το φλέγον θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Η επιβράδυνση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 -δηλαδή πριν χτυπήσει ο κορονοϊός- δείχνει πόσο «εύθραυστη» παραμένει η ελληνική οικονομία. Είναι επομένως σαφές πως απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Για το θέμα έχουν ήδη υπάρξει κυβερνητικές συσκέψεις, ενώ η αντιμετώπιση των εξωγενών κινδύνων στην ελληνική οικονομία -όπως ο κορονοϊός- συζητήθηκαν στο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όλοι οι... δρόμοι οδηγούν πάντως στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών για ιδιαίτερες συνθήκες. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα και οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να έχουν έναν πρόσθετο «δημοσιονομικό χώρο», προκειμένου να πραγματοποιήσουν δαπάνες για αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών αλλά και για στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του ιού. 

Υπό την προϋπόθεση βέβαια να μην «τινάξουν» στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μέχρι τότε υπομονή και κυρίως ψυχραιμία…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή