McCoy Tyner: Έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της τζαζ

Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 19:13
A- A A+

Ο σπουδαίος πιανίστας της τζαζ  McCoy Tyner πέθανε στο σπίτι του, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, σε ηλικία 82 ετών. Ο ίδιος ήταν ο τελευταίος επιζών του θρυλικού κουαρτέτου του John Coltrane, που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’60.

Ο Tyner γεννήθηκε το 1938 και άρχισε να σπουδάζει  πιάνο σε ηλικία 13 ετών. Συμμετείχε στο κουαρτέτο John Coltrane το 1960. «Πήγαμε πολύ καλά», είχε δηλώσει, αργότερα, ο Tyner για τη σχέση του με τον Coltrane. «Είχαμε ένα καλό συναίσθημα ο ένας για τον άλλο, εννοιολογικά όσον αφορά τη μουσική. Ήξερα ότι εκεί έπρεπε να είμαι. Ήμουν πραγματικά ανήσυχος και ενθουσιασμένος γι’ αυτό».

DAOU007

Ήταν 21 ετών τότε, όταν έπαιξε στο άλμπουμ «My Favorite Things» του Coltrane. Η μπάντα περιόδευσε για τα επόμενα χρόνια, ηχογραφώντας περισσότερα άλμπουμ, ενώ ο Tyner εμφανίστηκε και σε άλλα άλμπουμ της Blue Note.

MICHAEL OCHS ARCHIVES

Έφυγε από το συγκρότημα το 1965 και ηχογράφησε πολλά προσωπικά άλμπουμ, αλλά και jazz trio τις επόμενες δεκαετίες, δουλεύοντας με καλλιτέχνες όπως οι Sonny Rollins και Stanley Clarke. Σημαντικός σταθμός ήταν το άλμπουμ του «Revelation» το 1989, που έκανε ρεκόρ πωλήσεων στη σόλο πορεία του.

Η Blue Note Records, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «ένας τιτάνας χάθηκε».

Προτεινόμενα για εσάς