ΠΑΣΟΚ: Με 55,57% εξελέγη ο Γ. Παπανδρέου

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2007 17:50
UPD:19:40
ΑΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

A- A A+

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε ποσοστό 55,57% (407.407 ψήφους), ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος 38,5% (282.230 ψήφους) και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης 5,76% (42.256 ψήφους).

Όπως διευκρίνισαν οι κ.κ. Αθανασάκης και Ανωμερίτης ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του 99% των εκλογικών τμημάτων -απομένουν 21 τμήματα, που όπως είπαν όμως δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα- στην ψηφοφορία πήραν μέρος 738.078 μέλη και φίλοι του Κινήματος και βρέθηκαν 733.087 έγκυρα ψηφοδέλτια ενώ τα άκυρα ήταν 4.909 και τα λευκά 1.194.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία εκλογής προέδρου πρωτόγνωρη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μία διαδικασία η οποία, όπως τόνισε, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Αναφορικά με το θέμα των διπλοψηφιών ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι όσοι επιχείρησαν ή διπλοψήφισαν στο λεγόμενο "οφ λαϊν" σύστημα εντοπίζονται ένας προς έναν. Τα ονόματα, πρόσθεσε, θα δοθούν στη δημοσιότητα εφόσον γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και διευκρινιστεί ότι πρόκειται για καθαρή παράβαση, ενώ δεν ανακοίνωσε ούτε τον συνολικό αριθμό των διπλοψηφιών. Τόνισε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι πιθανότατα η διπλοψηφία αποτελεί παράβαση με νομικές συνέπειες καθώς διαπιστώθηκε, όπως είπε, απόπειρα νόθευσης εκλογικού αποτελέσματος.

Τα αποτελέσματα σε όλα τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να αναρτηθούν απόψε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των ψηφισάντων, αλλά όπως διευκρινίστηκε δεν πρόκειται να δοθούν σε κανέναν άλλα στοιχεία που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα όσων πήραν μέρος στη διαδικασία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης, η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) θα παραδώσει το πρακτικό της εκλογής τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στον Αρειο Πάγο. Διευκρινίστηκε ότι η κατάθεση στον Αρειο Πάγο θα γίνει προκειμένου να νομιμοποιηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Σχετικά με όσα αναφέρθηκαν για τη μη παροχή αποδείξεων προς όσους κατέθεταν τα δύο ευρώ για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι στο έντυπο το οποίο υπέγραφε καθένας που έπαιρνε μέρος στην ψηφοφορία υπήρχε πρόβλεψη για την αναγραφή του ποσού που κατέθετε.

Επίσης ο κ. Αθανασάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό όσων ψήφισαν το 2004 και τον αντίστοιχο του 2007 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 2004 είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το εάν ήταν μέλη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Στις διαδικασίες του 2007, πρόσθεσε, είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ.

Αύριο, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), το οποίο πραγματοποιείται στο Κάστρο Κυλλήνης του Νομού Ηλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή