Συνεχίζεται η ένταση στον Έβρο - Πετροπόλεμος και ρίψεις νερού

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 09:48
UPD:12:32
REUTERS/FLORION GOGA
A- A A+

Νέα ένταση λαμβάνει χώρα στη μεθόριο Ελλάδας – Τουρκίας, στην περιοχή του Έβρου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9.30 το πρωί, όταν ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχείρησε να διέλθει στο ελληνικό έδαφος.

Η ένταση σημειώνεται κατά μήκος του φράκτη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Ελληνικού Στρατού.

Ομάδες μεταναστών φέρεται να πετούν πέτρες προς την ελληνική πλευρά, η οποία απαντά με ρίψεις νερού.

Νωρίτερα, μάλιστα, πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1», έκαναν λόγο για ρίψεις δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά προς τις ελληνικές δυνάμεις.

Ένταση με δακρυγόνα και κρότου – λάμψης σημειώθηκε και στην τουρκική πλευρά των συνόρων, κοντά στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί.

REUTERS/FLORION GOGA

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.

REUTERS/FLORION GOGA
REUTERS/FLORION GOGA
Η Τουρκία απαγορεύει τις διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε στην απαγόρευση της διέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων μέσω της θάλασσας του Αιγαίου.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο» ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική ακτοφυλακή, επικαλούμενη διάταγμα του Τούρκου προέδρου.

«Ενώ η αρχή της “μη παρέμβασης” για τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις, εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

EURONEWS

Η εξέλιξη αυτή επέρχεται εν μέσω των μηδενικών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή του Έβρου.

Μάλιστα, η νέα απόφαση των τουρκικών αρχών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω μετατόπιση των προσφύγων και των μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή