Αυτόνομο υποβρύχιο 30 μέτρων για το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 10:39
UPD:10:45
gov.uk
A- A A+

Ένα μεγάλους μεγέθους υποβρύχιο δοκιμών θα αναπτυχθεί για λογαριασμό του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, στο πλαίσιο νέου συμβολαίου από το Defence and Security Accelerator (DASA).

Αρχικό συμβόλαιο ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών υπεγράφη με την MSubs Ltd για την κατασκευή ενός υποβρυχίου δοκιμών που θα χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση των πιθανών δυνατοτήτων μεγαλύτερων μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων στο μέλλον.

Μήκους περίπου 30 μέτρων, το συγκεκριμένο αυτό αυτόνομο υποβρύχιο μεγάλου μεγέθους είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα αυτόνομα υποβρύχια που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης ακτών, επιτρέποντάς του να επιχειρεί σε ακτίνα 3.000 ναυτικών μιλίων.

GOV.UK

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διερευνά τη χρήση σκαφών τέτοιου τύπου (XLUUV- extra-large uncrewed underwater vehicles) για σκοπούς αναγνώρισης, παρακολούθησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ενδείκνυνται για συγκαλυμμένη συγκέντρωση πληροφοριών και μπορούν να αποπλέουν αυτόνομα και να μεταβαίνουν μυστικά στις περιοχές- στόχους χωρίς πλήρωμα για μέχρι και τρεις μήνες. Επίσης, μπορούν να εντοπίζουν εχθρικούς στόχους και να τους αναφέρουν στη βάση, καθιστώντας τα σημαντικό μέσο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Τζέρεμι Κουΐν, «τα αυτόνομα υποβρύχια σκάφη έχουν μεγάλες δυνατότητες και αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτελεί game-changer για τις υποβρύχιες δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, πηγαίνοντας τα υποβρύχιά μας στο επόμενο επίπεδο».

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος Developing the Royal Navy's Autonomous Underwater Capability της DASA, ένα υπάρχον, επανδρωμένο υποβρύχιο θα εξοπλιστεί με αυτόνομα συστήματα ελέγχου. Εάν οι αρχικές δοκιμές είναι επιτυχείς, θα διατεθούν άλλα 1,5 εκατομμύρια λίρες για περαιτέρω δοκιμές.

Προτεινόμενα για εσάς