New York Times: Χωρίς λόγο σκότωσαν οι σεκιούριτι της Blackwater 14 Ιρακινούς

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007 14:26
A- A A+

Στο συμπέρασμα ότι οι σεκιούριτι της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater σκότωσαν 14 Ιρακινούς πολίτες χωρίς λόγο στις 16 Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη οδηγεί η έρευνα του FBI για το περιστατικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Υπενθυμίζεται ότι οι πράκτορες της Blackwater, που συνόδευαν διπλωματική αυτοκινητοπομπή, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 17 Ιρακινούς. Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει τότε ότι οι πράκτορές της δέχτηκαν επίθεση.

Τουλάχιστον 14 από τους 17 σκοτώθηκαν κατά παράβασιν των κανόνων που διέπουν τη δραστηριότητα των ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας στο Ιράκ, αποκαλύπτει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους στους οποίους κοινοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας του FBI. Η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λεπτομέρειές της όμως έχουν γνωστοποιηθεί σε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με έκθεση του Κονγκρέσου, το προσωπικό της Blackwater έχει εμπλακεί σε 200 επεισόδια βίας από το 2005 στο Ιράκ και έχει ανοίξει πρώτο πυρ στο 80% των περιστατικών.

Οι σεκιούριτι δεν μπορούν να δικαστούν από αμερικανικά στρατιωτικά δικαστήρια και δεν έχει διευκρινιστεί εάν μπορούν να δικασθούν στις ΗΠΑ για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, οι πράκτορες του FBI που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα για τα γεγονότα της 16ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί από το γραφείο διπλωματικής ασφάλειας του υπουργείου Εξωτερικών διότι πραγματοποιήθηκαν υπό την κάλυψη της ασυλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή