To Facebook επανεξετάζει το Libra: Σχέσεις για ψηφιακές εκδόσεις «κανονικών» νομισμάτων

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 16:00
UPD:16:29
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Τα σχέδιά του για το δικό του ψηφιακό κρυπτονόμισμα, γνωστό ως Libra, φέρεται να επανεξετάζει το Facebook, αντιμέτωπο με έντονες αντιδράσεις από πλευράς ρυθμιστικών αρχών.

Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο το Bloomberg και την τεχνολογική ιστοσελίδα The Information, πλέον εξετάζεται ένα σύστημα με ψηφιακές εκδόσεις καθιερωμένων συναλλαγμάτων, μεταξύ των οποίων το δολάριο και το ευρώ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, το Libra Association θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Επίσης, όπως ανέφερε η εταιρεία, τα σχέδια θα περιλαμβάνουν το Libra.

Το λανσάρισμα του ψηφιακού «πορτοφολιού» του κοινωνικού δικτύου αναμένεται αυτό το φθινόπωρο, αρκετούς μήνες αφού είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές. Σχετικά με προηγούμενες αναφορές περί εγκατάλειψης του Libra, η εταιρεία τόνισε πως «το Facebook παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο εγχείρημα».

Ο «βασιλιάς» των κοινωνικών δικτύων είχε ανακοινώσει τον περσινό Ιούνιο ότι θα λάνσαρε το ψηφιακό νόμισμα Libra με στόχο να καταστήσει τις πληρωμές ευκολότερες και φθηνότερες. Μεταξύ των εταίρων στο φιλόδοξο εγχείρημα είναι τα Lyft, Spotify, Shopify κ.α., μα άλλα γνωστά μέλη, όπως η Visa, αποχώρησαν μετά από μια σειρά επικρίσεων από διάφορες αρχές.

Ο Ντάντε Ντισπάρτε, επικεφαλής Πολιτικής και Επικοινωνίας στο Libra Association, είπε ότι «το Libra Association δεν έχει αλλάξει τον στόχο του για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού δικτύου πληρωμών, και οι βασικές αρχές σχεδιασμού που υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο δεν έχουν αλλάξει, ούτε οι δυνατότητες του δικτύου να επιφέρει μελλοντική καινοτομία».

Τον Οκτώβριο κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προειδοποίησαν ότι κρυπτονομίσματα όπως το Libra συνιστούν κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ενδεικτικά, η Γαλλία ανέφερε πως απειλεί την «νομισματική κυριαρχία» των κυβερνήσεων, ενώ άλλοι προειδοποίησαν πως θα μπορούσε να υπάρξει κατάχρηση με σκοπό το «ξέπλυμα» χρήματος και άλλους κακόβουλους σκοπούς.

Προτεινόμενα για εσάς