Προς εκτόνωση;

Θα περιοριστούν σε «χειρουργικά πλήγματα»;
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007 20:14
UPD:20:55

A- A A+

Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί θεωρεί ότι η κρίση με την Τουρκία για τη δράση των κούρδων ανταρτών του PKK οδεύει προς την διευθέτησή της και αποκλείει το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στο ιρακινό Κουρδιστάν, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Πρόκειται όντως για άμβλυνση της έντασης; Και πού οφείλεται; Στη συνάντηση Ερντογάν - Μπους στον Λευκό Οίκο, από την οποία ο τούρκος πρωθυπουργός πήρε αυτό που ήθελε κατά δήλωσή του, κρατώντας το ίσο μεταξύ σθεναρής στάσης και συμβιβαστικής διάθεσης;

Στον στρατηγό χειμώνα, που επέρχεται δριμύς στην ορεινή μεθόριο Τουρκίας-Ιράκ ή στο γεγονός ότι χιλιάδες Κούρδοι αντάρτες έχουν εγκαταλείψει τις βάσεις τους στο Βόρειο Ιράκ και έχουν διαφύγει στο Ιράν, οπότε εάν ο τουρκικός στρατός πραγματοποιήσει την επίθεση, θα κυνηγήσει σκιές;

Την περασμένη εβδομάδα ο Οσμάν Οτσαλάν, αδελφός του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την κατοικία του στην πόλη Κόγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, υποστήριξε ότι «τουλάχιστον 1.000 έχουν εισέλθει στην Τουρκία. Στο Ιράκ παραμένει ένας μικρός μόνο αριθμός. Τα στρατόπεδα του ΡΚΚ βρίσκονται στη ζώνη όπου ενώνονται τα σύνορα των τριών χωρών. Περνούν αδιάκοπα από τη μια χώρα στην άλλη. Δεν μένουν ποτέ για καιρό σε ένα μέρος για να μην αποτελέσουν στόχο. Γνωρίζουν καλά ότι δεν πρέπει να επιδιώξουν μια μετωπική σύγκρουση με τους Τούρκους και ότι είναι προτιμότερο να πραγματοποιούν αντάρτικες επιθέσεις ακριβείας.

Στο Ιράκ, την Τουρκία και το Ιράν, οι Κούρδοι κάτοικοι στηρίζουν τους μαχητές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ετσι μπορούν να περνούν από τη μια περιοχή στην άλλη και να κρύβονται σε βαθιές σπηλιές και βουνά».

Σύμφωνα με τον Οσμάν Οτσαλάν, πριν από 15 χρόνια είχε αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. «Και τότε είχαν την υποστήριξη των δύο κουρδικών κομμάτων του Ιράκ. Για λόγους προπαγάνδας είχαν υποστηρίξει ότι σκότωσαν πάνω από 2.000 δικούς μας, όμως εγώ σάς διαβεβαιώνω ότι δεν είχαμε περισσότερους από 150 νεκρούς», τόνισε.

Το ΡΚΚ δεν θα καταθέσει τα όπλα παρά μόνον όταν η Τουρκία μετατραπεί σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, κατά το γερμανικό μοντέλο, καταλήγει ο Οσμάν Οτσαλάν, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, κατά δήλωσή του.

Ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που είχε προβλέψει με ακρίβεια τους βομβαρδισμούς στη Σερβία, το 1999, δήλωσε στο CΝΝ ότι εκτιμά πως η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον του ΡΚΚ, θα ξεκινήσει σε μια εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή