Tidal: Τεχνολογίες για ιχθυοκαλλιεργητές από την Alphabet, με απώτερο στόχο την προστασία των ωκεανών

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 09:42
UPD:10:49
blog.x.company/
A- A A+

Μια νέα πρωτοβουλία ονόματι Tidal, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών για την προστασία των ωκεανών του πλανήτη, ανακοίνωσε η Alphabet, μητρική της Google.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ανακοινώθηκε από την X της Alphabet- την ομάδα «moonshot factory» της εταιρείας, που αναλαμβάνει φιλόδοξα, «εξωτικά» προγράμματα, όπως παραδόσεις με drones, το Project Loon κ.α.

Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση στο επίσημο blog της X o Νιλ Νταβέ, γενικός μάνατζερ του Tidal, «αν και το νερό καλύπτει περίπου το 70% του πλανήτη, το μεγαλύτερο μέρος παραμένει ανεξερεύνητο. Ξέρουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης παρά για τα βαθύτερα σημεία του ωκεανού. Αυτό εν μέρει επειδή πρόκειται για ένα απίστευτα προκλητικό περιβάλλον για την τεχνολογία. Η πίεση είναι συντριπτική, η επικοινωνία είναι τρομερά δύσκολη (το GPS και το WiFi δεν δουλεύουν στον βυθό) και το αλμυρό νερό καταστρέφει τα ηλεκτρονικά».

Στο πλαίσιο του Tidal, ομάδα στην Χ αρχίζει να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την προστασία του ωκεανού και τη συντήρηση των δυνατοτήτων του για να υποστηρίζει τη ζωή και να βοηθά να τροφοδοτεί την ανθρωπότητα με βιώσιμο τρόπο. «Ο αρχικός τομέας που εστιάζουμε είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που επιτρέπουν καλύτερη εικόνα και κατανόηση αυτών που συμβαίνουν στον βυθό» πρόσθεσε ο Νταβέ. Σκοπός της δουλειάς αυτής, τόνισε, είναι η διερεύνηση και ανάπτυξη εργαλείων που θα παρέχουν χρήσιμα στοιχεία στους ιχθυοκαλλιεργητές που αναζητούν φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους να λειτουργούν και να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους. «Τα ψάρια έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με άλλες πηγές ζωικής πρωτεΐνης και παίζουν κρίσιμης σημασίας ρόλο στη διατροφή τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων σήμερα, οπότε το να βοηθήσουμε τους ιχθυοκαλλιεργητές θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για την υγεία του ωκεανού».

Όπως γράφει ο Νταβέ, «αφού περάσαμε πολύ χρόνο στο νερό, αναπτύξαμε ένα υποβρύχιο σύστημα κάμερας και ένα σετ εργαλείων μηχανικής αντίληψης που μπορούν να εντοπίζουν και να ερμηνεύουν συμπεριφορές ψαριών όχι ορατές στο ανθρώπινο μάτι. Το λογισμικό μας μπορεί να παρακολουθεί χιλιάδες μεμονωμένα ψάρια στο πέρασμα του χρόνου, να παρατηρεί και να καταγράφει συμπεριφορές όπως τη διατροφή, και να συλλέγει περιβαλλοντικές πληροφορίες όπως η θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνου. Τέτοιου είδους πληροφορίες δίνουν στους καλλιεργητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν την υγεία των ψαριών τους και να παίρνουν πιο έξυπνες αποφάσεις για τη διαχείριση των εγκαταστάσεών τους, όπως πχ πόση τροφή να βάλουν, κάτι που ελπίζουμε πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο του κόστους όσο και της μόλυνσης».

Καταλήγοντας, ο Νταβέ τονίζει πως «ενώ αρχίσαμε να αναπτύσσουμε την τεχνολογία μας με ιχθυοκαλλιεργητές, πρόκειται για μόνο έναν τομέα στον οποίο ελπίζουμε να βοηθήσουμε. Καθώς επικυρώνουμε την τεχνολογία μας και μαθαίνουμε περισσότερα για το περιβάλλον του ωκεανού, σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε σε άλλους τομείς και προβλήματα, με τη βοήθεια ειδικών στην υγεία του ωκεανού και άλλων οργανισμών που επιθυμούν να βρουν νέες λύσεις για την προστασία και συντήρηση αυτού του πολύτιμου πόρου».

Προτεινόμενα για εσάς