Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου για τον εκλογικό νόμο

«Σκηνικό πρόωρων εκλογών στήνει ο Κ. Καραμανλής»
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 10:41
A- A A+

«Ο κ. Καραμανλής στήνει το σκηνικό των πρόωρων εκλογών και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που προανήγγειλε, προκειμένου να ενισχύσει τα γνωστά εκβιαστικά του διλήμματα για ισχυρή πλειοψηφία ή επανάληψη των εκλογών. Αυτό το παιχνίδι της κυβέρνησης με τους θεσμούς αξίζει ως μόνη απάντηση την καταγγελία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εκλογικό σύστημα.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, εάν θέλουμε να κάνουμε μια υπεύθυνη και ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και τη γνησιότερη σχέση του με την κοινωνία και τους πολίτες, πρέπει να εξετάσουμε ταυτοχρόνως πέντε αλληλοεπηρεαζόμενα θέματα:

«Πρώτον, τις θεσμικές εγγυήσεις της εσωτερικής δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων, εγγυήσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε περίπτωση κατάργησης του σταυρού προτίμησης και καθιέρωσης της λίστας.

Δεύτερον, τις εγγυήσεις διαφάνειας ως προς την χρηματοδότηση και την οικονομική διαχείριση των κομμάτων. Η χρηματοδότηση πρέπει να είναι μόνο κρατική, με εξαίρεση μικρές ονομαστικές εισφορές μελών και φίλων, η δε διαχείριση να τελεί υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τρίτον, τη νομοθετικά διασφαλισμένη πρόσβαση των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης όχι μόνον προεκλογικά, αλλά διαρκώς.

Τέταρτον, το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών που πρέπει να απαντά και στο μείζον πολιτικό ερώτημα της προτίμησης προς τις μονοκομματικές κυβερνήσεις ή τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πέμπτον, το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν ίδια ή και μεγαλύτερα ζητήματα με αυτά που τίθενται στις βουλευτικές εκλογές ενώ πολλά αυτοδιοικητικά όργανα εκλέγονται από περιφέρειες πολύ ευρύτερες των περιφερειών των βουλευτικών εκλογών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή