Πρώτη διαφοροποίηση Ευ. Βενιζέλου με παρέμβαση για τον εκλογικό νόμο

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 13:02
UPD:13:34
A- A A+

Πρώτη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ , με παρέμβασή του για το θέμα του εκλογικού νόμου, λίγα λεπτά πριν από την ομιλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Παίρνοντας αποστάσεις από τις θέσεις του κ. Παπανδρέου που τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/14/1438894.htm , ο κ. Βενιζέλος με γραπτή του ανακοίνωση έθεσε πέντε προϋποθέσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Όπως είπε, εάν θέλουμε να κάνουμε μια υπεύθυνη και ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και τη γνησιότερη σχέση του με την κοινωνία και τους πολίτες, πρέπει να εξετάσουμε ταυτοχρόνως πέντε αλληλοεπηρεαζόμενα θέματα:

«Πρώτον, τις θεσμικές εγγυήσεις της εσωτερικής δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων, εγγυήσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε περίπτωση κατάργησης του σταυρού προτίμησης και καθιέρωσης της λίστας.

Δεύτερον, τις εγγυήσεις διαφάνειας ως προς την χρηματοδότηση και την οικονομική διαχείριση των κομμάτων. Η χρηματοδότηση πρέπει να είναι μόνο κρατική, με εξαίρεση μικρές ονομαστικές εισφορές μελών και φίλων, η δε διαχείριση να τελεί υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τρίτον, τη νομοθετικά διασφαλισμένη πρόσβαση των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης όχι μόνον προεκλογικά, αλλά διαρκώς.

Τέταρτον, το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών που πρέπει να απαντά και στο μείζον πολιτικό ερώτημα της προτίμησης προς τις μονοκομματικές κυβερνήσεις ή τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πέμπτον, το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν ίδια ή και μεγαλύτερα ζητήματα με αυτά που τίθενται στις βουλευτικές εκλογές ενώ πολλά αυτοδιοικητικά όργανα εκλέγονται από περιφέρειες πολύ ευρύτερες των περιφερειών των βουλευτικών εκλογών».

Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ανοιχτός σε ένα διάλογο για το νέο εκλογικό νόμο, με την προϋπόθεση ότι «θα ανατρέπει τις εξαρτήσεις και θα κατοχυρώνει επιτέλους την πολιτική αυτονομία στον τόπο μας, θα σπάει την εξάρτηση της πολιτικής ζωής και από το μαύρο χρήμα και από τις παρεμβάσεις των ΜΜΕ».

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να υποστηρίξει έναν εκλογικό νόμο, που θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα (γερμανικό μοντέλο).

Το εν λόγω μοντέλο έχει υποστηρικτές και μεταξύ κορυφαίων στελεχών κυβερνώντος κόμματος. «Οι ιδέες είναι ενδιαφέρουσες και θα ευχόμουν ο κ. Παπανδρέου να τις θέσει με διάθεση συνομιλίας και συνεννόησης», ανέφερε στον Αlpha 989 η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή