Θέμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο τέθηκε στη διάρκεια της ημερίδας «Η προστασία των φυσικών πόρων», που διοργάνωσαν η ΄Ενωση τέως Βουλευτών- Ευρωβουλευτών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Μέγαρο Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας.
«Στην παρούσα φάση πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, να δούμε τι θα κάνουμε με την έκταση, τις μεθόδους και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας όσον αφορά στα αποθέματα λιγνίτη και με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, μιλώντας για το ενεργειακό ζήτημα.
«Η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί θηλιά στις οικονομίες των χωρών. Για την Ελλάδα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 1 δολ. Το βαρέλι σημαίνει ετήσια επι πλέον δαπάνη για την ελληνική οικονομία 150 εκατ. δολ.», επεσήμανε ο τ. Υπουργός- Βουλευτής κ. Ευάγγελος Κουλουμπής. Και πρότεινε να εκμεταλλευτούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και να αξιοποιήσουμε τη γεώτρηση στη θέση Μπάμουρας, ανατολικά της Θάσου, απο όπου μπορούν να αντληθούν 120 - 180 βαρέλια την ημέρα και ως εκ τούτου να καλυφθεί το 30- 40% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Στην ημερίδα τέθηκε το ζήτημα της βιωσιμότητας του πλανήτη, καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός «ο οικονομικός ανταγωνισμός και η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων συνεχίζουν να τραυματίζουν την αειφορία, που είναι πλέον το αγωνιωδώς ζητούμενο», ενώ χαρακτήρισε ως «ψευδοβιώσιμη» τη σημερινή ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, είπε, το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον δέχονται πιέσεις.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, απο την οποία, όπως είπε, προκύπτουν δυσοίωνες προοπτικές, καθώς φαίνεται ότι οι επόμενες γενεές θα παραλάβουν τον πλανήτη υπο κατάρρευση. Το γεγονός θίγει και την βιωσιμότητα των οικονομιών, όπως έγινε στην Ελλάδα με τις συνέπειες των πρόσφατων πυρκαϊών.
Το ΤΕΕ, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, είπε ο κ. Αλαβάνος και επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού ανέφερε ότι 35 χρόνια μετά τις αρχικές προτάσεις του ΤΕΕ προχωρούν τα Χωροταξικά Σχέδια, τόνισε ότι το ΤΕΕ θα δεχθεί, προτείνοντας μια σειρά τροποποιήσεων, το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο και τα Χωροταξικά Σχέδια για την Βιομηχανία και τις ΑΠΕ, αλλά όχι και το Χωροταξικό του Τουρισμού ως έχει, προκειμένου να προχωρήσει η θεσμοθέτησή τους. Για το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι σε όλο το κείμενο λείπει η έννοια της ποιότητας και ως λέξη ακόμη (σ.σ. το ΤΕΕ έχει ανακηρύξει ως έτος ποιότητας και τυποποίησης το 2008), ενώ διαφαίνεται σύγκρουση ανταγωνισμού, κοινωνικής συνοχής και περιβάλλοντος. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας και υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το πετρέλαιο και στη χώρα μας, τα αποθέματα λιγνίτη και τις ΑΠΕ, καθώς και με τα κίνητρα που θα δοθούν για την ανάπτυξη στον τομέα αυτό ελληνικών επιχειρήσεων.
«Θέλουμε πολιτικές προοπτικής και όχι μικρής εμβέλειας χρόνου, όπως είναι οι λογικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.