Βήματα εκτόνωσης της έντασης στα νησιά

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 08:19
UPD:08:57
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στα νησιά και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με τους νησιώτες επιχειρεί η κυβέρνηση στον απόηχο των πρωτοφανών σκηνών βίας που εκτυλίχθηκαν τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα στα νησιά. 

«Κύριο μέλημά μας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωράμε» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του βορείου Αιγαίου, ενώ νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει πως το σχέδιο της κυβέρνησης, που εδράζεται στο τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές», ισχύει απόλυτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αιρετούς των νησιών πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές και συμφωνήθηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα και τα τρία νησιά αρχής γενομένης από τη Σάμο, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε διαβούλευση με τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων, αυξάνοντας τους ελέγχους σε ξηρά και θάλασσα, για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Πρόταξε μάλιστα τη νέα διάσταση που - όπως είπε - αποκτά το μεταναστευτικό λόγω και της εξάπλωσης του κοροναϊού. «Στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά... Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας» ανέφερε.

«Να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία»

Αναφερθείς στα επεισόδια, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για τις εικόνες των προηγούμενων ημερών και κάλεσε τους νησιώτες «να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα» αλλά και να απομονώσουν όσους «κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές 'πλατείας' και 'αγανακτισμένων'». 

Τόνισε επίσης πως είναι άνανδρο να χτυπούν αστυνομικούς ενώ κοιμούνται και διαμήνυσε ότι όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, όπως επισήμανε, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε. 

«Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους» υπογράμμισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε μισή συγγνώμη από τους κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη για την ακραία βία

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τα εκτεταμένα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο και την «πρωτοφανή βία και καταστολή» κατά των νησιωτών εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε μισή συγγνώμη στους νησιώτες από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ακραία βία που προκάλεσαν. Το Μέγαρο Μαξίμου μας ενημερώνει ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς διεξήχθη "σε εποικοδομητικό κλίμα". Δεν λέει όμως ούτε λέξη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε λέξη για τις επιτάξεις ακινήτων, ούτε λέξη για τα κλειστά κέντρα – φυλακές» σχολίασε η Κουμουνδούρου με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Τους τόνους είχε ανεβάσει νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τις «πρωτοφανείς σκηνές βίας» στα νησιά. «Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε far west. Και για να ολοκληρώσετε το σκηνικό της γενικευμένης ανασφάλειας και της γενικευμένης σύγκρουσης, οργανώσατε προχθές απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Και γινόμαστε τα τελευταία 24ωρα μάρτυρες πρωτοφανών σκηνών βίας και συγκρούσεων πολεμικής έντασης. Είστε με τα καλά σας; Τι είναι αυτά τα πράγματα;» είπε.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται, να υβρίζουν τους κατοίκους των νησιών που διαμαρτύρονται και να τους λένε τουρκόσπορους». «Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτά που γίνονται; Θα αναλάβει έστω ένας από εσάς -είτε η πολιτική ηγεσία, είτε η φυσική ηγεσία- την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα; Θα έχει κανείς την ευθιξία, έστω την ευθιξία, να υποβάλει την παραίτησή του γι’ αυτές τις εικόνες» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή