Deja vu

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007 20:36

A- A A+

Aρχές Φεβρουαρίου 2007 ένας 38χρονος αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών, δολοφονήθηκε έξω από ένα γήπεδο της Σικελίας. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο χρόνια από την ψήφιση μέτρων κατά του χουλιγκανισμού.

Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε σκληρά μέτρα κατά της βίας, διέκοψε τα πρωταθλήματα, και 10 μήνες μετά, ο 25χρονος Γκαμπριέλε Σάντρι, οπαδός της Λάτσιο τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού. Ο θάνατός του πυροδότησε συμπλοκές οπαδών με την Αστυνομία. Η Ιταλία βρίσκεται πάλι στο σημείο «μηδέν».

Η Υπηρεσία Αθλητισμού του υπουργείου Εσωτερικών στην Ιταλία επέβαλε απαγόρευση στις μαζικές μετακινήσεις οπαδών για παιχνίδια εκτός έδρας της ομάδας τους. Θα θεσπιστεί μία ταυτότητα οπαδού. Με αυτή θα πιστοποιείται η "αθλητική συμπεριφορά" του οπαδού κατά την επίσκεψή του στο γήπεδο. Μέχρι την 1η Μαρτίου οι σύλλογοι που έχουν στάδια χωρητικότητας 7.000 και άνω φιλάθλων, θα πρέπει να εφαρμόσουν το βρετανικό πρότυπο, κατά το οποίο ειδικό προσωπικό παρακολουθεί τη συμπεριφορά των φιλάθλων στις κερκίδες και παρεμβαίνει αν χρειαστεί. Σύλλογος που δεν θα συμμορφωθεί με την υπόδειξη αυτή, θα παίζει σε άδειες κερκίδες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο, υπογράμμισε, ότι πρώτιστος στόχος όλων είναι να διαλευκανθούν οι συνθήκες των ταραχών της Κυριακής. Στη Ρώμη η εισαγγελία εφαρμόζει και το αντιτρομοκρατικό πλαίσιο στη δίωξη συλληφθέντων για τα επεισόδια.

Η Ιταλία όμως είναι αυτή που δημιούργησε αυτούς τους οπαδούς, που τώρα τους κυνηγά σαν τρομοκράτες, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, και προσθέτει «ο παγκόσμιος πρωταθλητής έχει τα χειρότερα στάδια των χωρών που διαθέτουν ποδοσφαιρική παράδοση και τα πλέον διεφθαρμένα πρωταθλήματα. Επί δεκαετίες παρατηρούν οι αρμόδιοι με σταυρωμένα τα χέρια, πως τα ακραία στοιχεία μετέτρεψαν τους συλλόγους σε εξτρεμιστικό παράγοντα».

«Ο,τι έγινε δεν συνιστά έκπληξη, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη», εκτιμά η ισπανική εφημερίδα El Periodico de Catalunya και στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η βία στα ιταλικά γήπεδα έχει επικίνδυνο πολιτικό στίγμα. Οι φανατικοί οπαδοί της Λάτσιο και η Α.Σ Ρομ ανήκουν στην ακροδεξιά, οι οπαδοί της Αταλάντα Μπέργκαμο ή της Μπολόνια είναι επίσης εξτρεμιστές και συνιστούν το αντίπαλο δέος της ακροδεξιάς. Οι οπαδοί των συλλόγων συμπεριφέρονται σαν αντάρτες των πόλεων».

Πηγή: Deutsche Welle, Επιμέλεια: Kατερίνα Τζωρτζινάκη

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή