Τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον Χάινριχ Χόρα, ομότιμο καθηγητή του UNSW Sydney, έλαβε ευρεσιτεχνίες για την τεχνική με λέιζερ που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία ενέργειας από σύντηξη: Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, αντίθετα με προηγούμενες μεθόδους, η τεχνική αυτή είναι εντελώς ασφαλής, καθώς δεν βασίζεται σε ραδιενεργό καύσιμο και δεν αφήνει πίσω της τοξικά ραδιενεργά απόβλητα.
Η ΗΒ11 Energy κατοχύρωσε πνευματικά δικαιώματα στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από αντίστοιχες ενέργειες σε Κίνα και ΗΠΑ. Ο καθηγητής Χόρα τόνισε πως η ιδέα της ΗΒ11 Energy διαφέρει σημαντικά από άλλα πειραματικά προγράμματα σύντηξης.
«Μετά τις έρευνες πάνω σε μια προσέγγιση σύντηξης λέιζερ- βορίου για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο UNSW, χαίρομαι που αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση έχει λάβει ευρεσιτεχνίες σε τρεις χώρες» είπε ο καθηγητής Χόρα. «Αυτές οι ευρεσιτεχνίες αντιπροσωπεύουν την έναρξη της καμπάνιας συγκέντρωσης χρηματοδότησης που θα δημιουργήσει την πρώτη εμπορική εταιρεία σύντηξης της Αυστραλίας, και τη μόνη προσέγγιση στον κόσμο που επικεντρώνονται στην ασφαλή αντίδραση υδρογόνου- βορίου με χρήση λέιζερ».
Η προσέγγιση που προτιμάται από τους περισσότερους ερευνητές στη σύντηξη είναι η θέρμανση καυσίμου δευτερίου-τριτίου σε θερμοκρασίες πάνω από αυτές που παρατηρούνται στον ήλιο (περίπου 15 εκατ. βαθμούς Κελσίου). Αντί να θερμαίνει το καύσιμο, η HB11, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιτυγχάνει σύντηξη υδρογόνου- βορίου μέσω δύο ισχυρών λέιζερ οι παλμοί των οποίων εφαρμόζουν ακριβείς μη γραμμικές δυνάμεις για τη συμπίεση και σύντηξη των δύο πυρήνων.
«Το τρίτιο είναι πολύ σπάνιο, ακριβό, ραδιενεργό και δύσκολο στην αποθήκευση. Οι αντιδράσεις σύντηξης που χρησιμοποιούν δευτέριο-τρίτιο επίσης εκλύουν επιβλαβή νετρόνια και δημιουργούν ραδιενεργά απόβλητα από τα οποία πρέπει να απαλλασσόμαστε με ασφάλεια. Εδώ και καιρό υποστηρίζω τον συνδυασμό φθηνού και άφθονου υδρογόνου Η και βορείου Β-11. Η σύντηξη αυτών των στοιχείων δεν παράγει πρωτευόντως νετρόνια και είναι ο ιδανικός συνδυασμός καυσίμου» είπε ο καθηγητής Χόρα.
Η προσέγγιση με δύο λέιζερ της ΗΒ11 κατέστη δυνατή μόλις πρόσφατα χάρη σε εξελίξεις στην τεχνολογία λέιζερ που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2018. Το σχέδιο του αντιδραστήρα του Χόρα φαίνεται παραδόξως απλό: Μία μεγάλη άδεια μεταλλική σφαίρα, όπου ένα μετρίου μεγέθους pellet καυσίμου βρίσκεται στο κέντρο, με ανοίγματα σε διαφορετικές πλευρές για τα δύο λέιζερ. Το ένα χρησιμοποιείται για το μαγνητικό πεδίο που συγκρατεί το πλάσμα και το δεύτερο προκαλεί την αλυσιδωτή αντίδραση σύντηκης. Τα σωματίδια άλφα που παράγονται από την αντίδραση θα δημιουργούσαν μια ροή ηλεκτρισμού που μπορεί να διοχετευθεί απευθείας σε ένα υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης, χωρίς να απαιτούνται άλλα συστήματα.
«Ο καθαρός και απόλυτα ασφαλής αντιδραστήρας μπορεί να εγκατασταθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς πιθανότητα καταστροφικού ατυχήματος, όπως αυτά που έχουν λάβει χώρα σε αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης» υποστήριξε ο καθηγητής Χόρα.